Fransson: "Skillnader i kvalitet mellan äldreboenden"

När jag granskar de uppgifter som finns på Region Gotlands hemsida ser jag stora skillnader på kvalitén mellan olika äldreboenden.

Iliansgården har under regionens drift haft bra betyg, men de nu att försämras i och med upphandlingarn som borgarna och SD genomförde.

Iliansgården har under regionens drift haft bra betyg, men de nu att försämras i och med upphandlingarn som borgarna och SD genomförde.

Foto: Emil Karlsson

Ledare2021-06-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När det debatteras äldreomsorg hävdas det gång på gång från borgerligt håll att kvalitén på äldreboenden inte skiljer sig mellan privata och kommunalt drivna enheter. Generellt sätt stämmer det. De undersökningar som gjorts nationellt kan inte peka på några generella skillnader, men om man granskar enskilda boenden kan man hitta rätt stora skillnader.

Jag kollade upp två aktuella boende på södra Gotland, Illiansgården och Sudergården, och jämförde med de uppgifter som finns tillgängliga på Region Gotlands hemsida. 

Illiansgården har betydligt bättre betyg utifrån de brukarbedömningar som görs. 

Alla, 100 procent, på Illiansgården tycker att maten brukar smaka bra mot bara 75 procent på Sudergården. 

När det gäller de aktiviteter som boendet erbjuder är 80 procent nöjda på Illiansgården jämfört med bara 61 procent på Sudergården. 

De boende har också frågats om de uppfattar att personalen har tillräckligt med tid för att ha möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter. Där får Illiansgården återigen 100 procent medan Sudergården landar på 80 procent. 

Nu vet vi att Illiansgården under regionens drift har en högre bemanning än normalt då man vill aktivera de boende, och boendets höga betyg beror troligen på det. Speciellt när det gäller aktiviteter och möjligheten att utföra sina arbetsuppgifter. 

Men nu ska ju Attendo, som driver Sudergården, utifrån den upphandling som skett där inge krav på högre bemanning ställdes, ta över Illiansgården. Det gör man nu med samma tanke på bemanningen som man har på Sudergården. 

Det finns med andra ord risk att betygen kommer att sänkas till en liknande nivå som Sudergårdens i och med den privatisering som borgarna och SD beslutat om. Ett beslut som enbart handlade om att spara pengar. 

Jag vill återigen påpeka att detta inte är någon kritik mot Attendo eller Sudergården. De fullföljer bara de åtaganden som de fått genom den upphandling som regionen beslutat om. En upphandling som, i Illiansgårdens fall, inte ens ställde samma krav på verksamheten som regionen gjort på boendet under egen regi. Något som självklart ger den privata aktören möjlighet att driva verksamheten billigare. 

Och det är ju i sig rätt intressant att frågan om olika krav bara uppmärksammas av borgerliga politiker och debattörer när det anses att de privata missgynnas och får högre krav än de kommunala. När det sker åt andra hållet är det tydligen okej.

När landsomfattande undersökningar görs är det svårt att se skillnader i kvalitet mellan privat och offentligt driven äldreomsorg. Men när man granskar enskilda äldreboenden kan man hitta skillnader mellan boenden med olika driftsform. Skillnader som är positiva på vissa offentliga boende, men som i besparingarnas tidevarv riskerar att försämras och smetas ut då liknande krav inte ställs i de upphandlingar som görs.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.