Under gårdagens regionstyrelsemöte presenterades samtliga budgetförslag. Eller rättare sagt fyra tydliga och välgenomtänkta förslag samt ett dåligt plagierat budgetförslag. Jag kan inte annat än bli besviken på Sverigedemokraterna och då menar jag för en gångs skull inte deras politik.
Det förslag till budget som partiet lämnat in har en dåligt rensad brödtext uppenbart lånad från någon annan lokal SD organisation. Många av de förslag som partiet lägger fram i brödtexten är redan genomförda här på Gotland och den kulturnämnd som det hänvisas till finns inte ens inom regionens politiska verksamhet. Men partiet överraskar trots det med att ha med siffror i sitt budgetförslag. Även om vissa av deras förslag i brödtexten inte har någon finansiering i budgetsiffrorna.
I över sex år har partiet haft representation i regionfullmäktige och trots det kan partiet inte presentera en budgethandling med egen brödtext där de redovisar den politik partiet vill ha genomförd. Under de sex åren har partiet kvitterat ut över tre miljoner kronor i partibidrag. Dessutom har partiet sen januari 2019 fått möjlighet att ha en politisk sekreterare på 20 procent. En tjänst som kostar regionen omkring 100 000 kronor om året.
Jag funderar på om det är ett bra sätt att förvalta våra skattekronor? Naturligtvis kan vi inte ställa höga krav på nya partier eller partier som inte är representerade i riksdagen om de bara har ett fåtal mandat i regionfullmäktige. Men vi pratar alltså om landets tredje största parti och deras lokala företrädare. Ett parti vars ledare anser att personer med utländsk bakgrund är en ekonomisk belastning för landet. Vad är då SD:s lokala organisation på Gotland om inte en ekonomisk belastning för regionen. När de, trots en 20-procentig tjänst och över 600 000 kronor i årligt bidrag, inte ens lägger ner tid på att göra en ordentlig renskrivning av någon annans budgetunderlag.
Anna Hrdlicka, som inför valet 2018 var Moderaternas toppnamn, väljer nu att lämna partiet och sina regionala politiska uppdrag.
Till helagotland.se berättar Hrdlicka varför: ”Jag känner att det inte finns någon plattform för mig inom Moderaterna och jag känner att jag inte kan påverka någonting.”
Jag som följt den gotländska politiken är inte förvånad. Det har varit tydligt att Anna Hrdlicka och hennes politiska vilja inte tagits tillvara inom Moderaterna. Att gå från att vara toppnamnet inför valet till att hamna i en ställning på sidan om, skulle få de flesta att ge upp. Jag är imponerad över Hrdlickas envishet som tillsammans med ett brinnande intresse för politik hållit henne kvar den tid som gått sen valet 2018. Anna Hrdlicka har varit en profil i den gotländska politiken och jag kommer att sakna henne i den rollen.
Hrdlickas avhopp är det andra på kort tid där en kvinnlig topp-politiker känner sig tvingad att hoppa av sina uppdrag. Miljöpartiets gruppledare Lisbeth Bokelund meddelade för två veckor sedan att hon lämnar sina politiska uppdrag av ekonomiska skäl. Utan att dra några paralleller mellan de två avhoppen kan man ändå uttyda att situationen för våra fritidspolitiker absolut kan förbättras. Men oavsett hur bra ekonomiska ersättningar som betalas ut är det ändå inom partierna man hämtar sin energi till uppdragen och får man ingen energi från de egna leden blir det tufft att vara politiker.
Alliansens sista tunga besparingsåtgärd från deras 200 miljoners ”effektiviseringsprogram” föll under gårdagens regionstyrelsemöte. Detta då förslaget på ny måltidsorganisation blev återremitterat. Det förslag som låg till beslut var helt enkelt för dåligt och låg dessutom helt ur fas rent beslutsmässigt. I dag finns en mat och måltidspolicy som den nya måltidsverksamheten skulle strida mot. Så för att inte köra över regionfullmäktige, som är Gotlands högsta politiska organ, måste man först ta fram en ny policy. Först därefter kan man ändra måltidsverksamheten så den passar ihop med policyn.
Men det var inte bara en dålig beslutsordning. Förslaget hade inte tagit in de remissvar som nämnderna lämnat in och många frågor återstod att få svar på.
Var skulle maten tillverkas? Hälso- och sjukvårdsnämnden anser att Strandgärdets kök på sjukhusets är för litet och fel placerat för att fungera som storkök till hela stora delar av regionens verksamheter.
Vem skulle ta hand om och tillaga maten? En del i besparingen gäller måltidspersonal, men varken socialnämnden eller utbildningsnämnderna anser sig ha möjlighet att avvara personal till att värma mat, fixa grönsaker och servera maten.
Dessutom finns det stora investeringsbehov kopplade till den eventuella omstruktureringen, men ingen vet i dag hur stora de behoven är.
Allt detta måste klargöras på ett tydligt sätt innan man ens kan fundera på att genomföra något så stort som en omstrukturering av regionens måltidsverksamhet.