Fransson: "Sluta tävla i corona och sitt still i båten"

Sen pandemins början har det utformats någon sorts tävling där det mesta ifrågasätts men utan att några lösningar förs fram.

De nordiska flaggorna.

De nordiska flaggorna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-05-22 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den blåbruna politiska oppositionen har tydligen löst årskort på coronaläktaren och påminner mest om de två äldre herrarna i dockserien Mupparna. Ingenting är bra eller rätt oavsett hur man tidigare ställt sig. Och allt är regeringens fel. Jimmie Åkesson, SD, gick längst när han i början av året anklagade Stefan Löfven för det "kommande vaccinfiaskot".

Kampen mot coronaviruset är ingen tävling mellan länder där vi hela tiden ska jämföras med de som klarar sig bäst för stunden. Kritik ska givetvis få föras fram, men den ska vara konstruktiv, vilket knappast är fallet med den kritik som kommer från det konservativa blocket. 

Media är inte sällan en förmedlare av siffror, som taget ur sitt sammanhang, ger upphov till heta känslor. Siffrorna presenteras ofta paketerade i braskande rubriker. Ett typexempel är den artikel som publicerades av Aftonbladet under torsdagen där Gotland först utpekas som sämst, då Gotland kommer erbjuda alla vaccin sist av regionerna, för att senare pekas ut som bäst, då Gotland ser ut att bli först att vaccinera alla. Det finns en bra artikel på helagotland.se där Gotlands vaccinsamordnare Christine Senter förklarar de olika siffrorna.

Europeiska mått mätt har Sverige klarat sig bra, trots alla olyckskorpars kraxande. Överdödligheten förra året var bland de tio lägsta av de 31 europeiska länderna som ingår i den statistik jag hittade i artikeln på SVT.se. Där informerades det också om att den utveckling vi sett där Norge, Island och Finland klarar sig bättre, också hade uppmärksammats i samband med Asiaten 1957, Hongkonginfluensan 1968 och den svåra influensan 1976. 

Fredrik Charpentier Ljungqvist är historiker vid Stockholms universitet och författare till boken ”Corona – vår tids pandemi i ett historiskt perspektiv”. Enligt honom är det ingen som helt lyckats förklara varför Norge, Finland och Island tidigare klarat sig bättre än Sverige och Danmark. Men tänkbara orsaker kan vara Sveriges och Danmarks betydligt större och sammanhängande urbana områden och tätare kontakt med kontinenten. Nu har Danmark klarat sig bättre än Sverige under Coronan, men i övrigt stämmer de iakttagelser som gjorts vid de tidigare influensautbrotten.

En annan delförklaring som florerar är att det svenska sportlovsresandet 2020 förvärrade situationen. Lite förenklat kan man säga att norrmännen åkte till sin hytte och gick på tur, medan svensken åkte till Alperna och blev smittad. 

Vi har lärt oss mycket under den tid som pandemin pågått och vi kommer att ha mycket att lära framöver. Forskare har onekligen en hel del att sätta tänderna i för att försöka reda ut vad som gör att det skiljer sig så mycket mellan länderna och i länderna mellan de olika smittvågorna. 

Men just nu, om vi inte har något konstruktivt att komma med, bör vi alla sluta upp att tävla i corona och istället sätta oss ner i båten, lugnt och stilla, och följa med på färden mot full vaccinering och en vardag med allt färre och mindre inskränkande restriktioner.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.