Fransson: ”Nu är det roligt på den politiska läktaren”

Det är inte utan att dra lite på smilbanden som jag här från läktaren tar del av den politiska debatten på Gotland.

Regionfullmäktige från läktaren

Regionfullmäktige från läktaren

Foto: David Skoog/arkiv

Ledare2021-06-12 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hemma i barndomshemmet hade min far satt upp en text på en av dörrarna i källare. Med åren lärde jag mig den utantill och den lyder: ”All alkoholförtäring i detta rum är strängeligen förbjuden utom i samband med fisk. Som fisk räknas all mat utom pölsa. Skulle pölsa serveras – vilket Gud förbjude – räknas även denna som fisk.” 

Jag ser likheter med den styrande alliansminoritetens behandling av tilläggsanslag. Den minnesvärda kommer säkert ihåg det enormt höga tonläget den dåvarande borgerliga oppositionen hade mot den rödgröna majoriteten i debatten kring nämndernas underskott. Bägge blocken var överens om att tilläggsanslag inte skulle godkännas utom i riktigt speciella fall. Man ansåg då att den ram som nämnden erhållit också skulle hållas in i det längsta.

Men för att inte tvingas dra i nödbromsen för att kunna hålla budget och exempelvis stänga lasarettet löste den dåvarande rödgröna majoriteten frågan på samma sätt som borgarna gjort ett par år tidigare. Det vill säga genom att täcka nämndernas underskott med medel från regionens överskott. Detta ansåg då av den borgerliga oppositionen vara ett brott mot kommunallagen då lösningen gjordes av deras politiska motståndare och inte de själva. 

Nu är frågan om tilläggsanslag på tapeten igen och nu när borgarna själva styr är det inga som helst problem att dela ut tilläggsanslag till höger och vänster. Visserligen måste det ännu finnas en riktigt speciell orsak till ett godkännande men i dessa pandemitider är det rätt enkelt att hitta. 

I och med pandemin är man nämligen överens om att nämnderna kunna få tilläggsanslag för de merkostnader som beror på corona och det är här som texten från min barndom dyker upp i minnet och funkar för styret i en lite omgjord variant. ”Alla tilläggsanslag till nämnder är strängeligen förbjuden utom i samband med coronakostnader. Som coronakostnader räknas alla kostnader utom de som omöjligen kan bero på corona. Skulle ett underskott uppstå av helt andra skäl än corona – vilket Gud förbjude – räknas även denna som en godkänd coronakostnad.”

Nu senast är det problemet med slitage på enskilda vägar som föreslås få tilläggsanslag då slitaget anses ha uppkommit på grund av corona. Att problemet med slitage på enskilda vägar diskuterats i minst 20 år utan att man hittat några ekonomiska lösningar verkar nu ha fallit bort. 

Nu är det visserligen klokt att göra den här satsningen då många av de enskilda vägarna är viktiga för oss på ön för att kunna ta oss till bland annat badstränder, men det hade varit hederligare av den styrande minoriteten att ge bidraget utan att försöka dölja det bakom coronapandemin. Men när tunga C-politiker ikläder sig rollen som företrädare för opolitiska organisationer och kräver handling böjer sig den politiska ledningen för deras krav och kastar budgetdisciplinen i papperskorgen. Kosta vad det kosta vill, verkar vara parollen för att hålla landsbygden på gott humör.

När vi ändå är inne på att hålla landsbygden på gott humör så bör vi väl nämna skolfrågan som ett typexempel. Barn- och utbildningsnämnden, BUN, som leds av Centerpartiet beställer en utredning för att se hur man ska kunna spara pengar. När den välgjorda utredningen hamnar på politikernas bord så får C kalla fötter då utredningen pekar på nedläggning av ett antal skolor på den gotländska landsbygden. Kan väl tilläggas att även här var det hårt tryck från lokalt förankrade centerpolitiker. C tvärvänder och väljer att hitta en lösning med de rödgröna för att undkomma nedläggningen av landsbygdsskolor. 

Men till skillnad från de rödgröna väljer alliansen sen att inte ge skolan de medel som skolan nu behöver när skolor inte längre kan läggas ner. I årets budget skiljer det över 10 miljoner kronor vilket hade gjort det underskott som BUN nu tampas med lite mer lätthanterligt. Nu väljer nämnden istället att begära tilläggsanslag för att klara av att hålla budget. Visserligen ett förslag som C gick emot, men där M och L, som vill ta ansvar även för beslut de själva varit emot, valde att följa de rödgröna. 

Hade frågan inte varit så viktig för öns framtid så hade jag förberett mig med popcorn, för den här frågan lär vi få se fler märkliga politiska vändningar. 

Läs gärna oppositionsrådet Meit Fohlins (S) utförligare krönika i ämnet här nedanför.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.