I december när ingen visste varken hur de kommande vaccinen skulle fungera eller vilken tillgång vi skulle få fick landets vaccineringsplan stark kritik från oppositionen på högerkanten. Andra länders planer var mer långtgående än de svenska vilket inte var bra och enbart berodde på regering och myndigheters inkompetens, kunde vi höra från en högljudd högeropposition.
Med facit i hand kan vi ju alla se att den vaccineringsplan som gjordes håller om vi utgår från den tillgång landet fått till vaccin. Det är knappast Folkhälsomyndigheten eller Regeringen som ligger bakom det vaccinkaos vi nu ser, även om oppositionen med moderatledaren Ulf Kristersson i spetsen har den inställningen. Personer med betydligt större kunskaper och mindre behov av att synas i debatten menar att orsaken bakom USA:s beslut att stoppa Astra Zeneca från att exportera vaccin hör ihop med det avtal som Trump tecknade med bolaget samtidigt som USA satsade en inte helt oansenlig summa för att få Astra Zeneca skulle få fram ett fungerande vaccin. Liknande avtal ligger även bakom att Storbritannien och Indien infört exportbegränsningar av vaccin.
Nu är det inte bara det exportstopp för vaccin som bland annat USA och Indien infört som ställer till det. Astra Zeneca har även stora produktionsproblem i Europa. (I dag kanske vi ska vara glada över att just Astra Zenecas vaccin som har exportstopp och produktionsproblem då användning av deras vaccin nu pausats av säkerhetsskäl.)
Från den ständigt klagande oppositionen får vi nu höra att regeringen borde tagit egna initiativ för att säkra upp vaccintillgången. I dag finns fyra vaccin godkända för användning i EU och samtliga fyra tillverkare har ingått avtal med EU. När avtalen slöts visste ingen vilken tillverkare som skulle vara snabbast att få fram ett fungerande vaccin. Se det som ett travlopp där du ska försöka förutse vinnaren. Utifrån det lilla jag vet om spel på hästar så är det den som har mest pengar som också har störst chans att pricka in vinnaren då de har råd att satsa på fler hästar. Att då lilla Sverige skulle ha bättre möjligheter att satsa på rätt vaccinvinnare än EU är inte rimligt om vi inte ska förlita oss på tur.
Men vi bör även göra en liten tillbakablick och se hur vi hamnade i den här situationen. Fram till 1993 var det Statens bakteriologiska laboratorium, SBL, som ansvarade för smittskyddet i landet. Bland annat genom en egen vaccintillverkning. Efter valet 1991 tog Carl Bildt över som statsminister i en moderatledd regering. Det var regeringen Bildt som lade ner SBL och bolagiserade den statliga vaccintillverkningen. SBL:s övriga verksamhet överfördes samtidigt till det nybildade Smittskyddsinstitutet ”som hade i uppgift att bevaka det epidemiologiska läget i fråga om smittsamma sjukdomar bland människor samt att främja skyddet mot dessa sjukdomar” enligt NE.
Smittskyddsinstitutet lades i sin tur ner under Reinfeldts regering och de delar av verksamheten som ansågs viktiga hamnade hos Folkhälsomyndigheten som samtidigt fick en större inriktning emot en förbättrad folkhälsa, med bland annat alkohol och tobaksinformation. Samma Folkhälsomyndighet som nu under pandemin stundvis får hård kritik från bland annat Ulf Kristersson.
Avsaknaden av egen vaccinproduktion sågs som ett problem av Socialdemokraterna och 2005 ville dåvarande folkhälsominister Morgan Johansson (S), att Sverige återigen skulle bygga upp möjligheten till vaccintillverkning i landet. Anledningen till förslaget förklarade Johansson så här till Läkemedelsvärlden i december 2005. ”Om världen skulle drabbas av en pandemi av influensa vill inte vi behöva stå i kö bakom andra länder som ger sig ut på den öppna marknaden för att köpa vaccin.”
2006 vann Alliansen valet och tog över regeringsmakten och möjligheten att fullfölja Johanssons kloka förslag. Men Reinfeldts regering kastade förslaget i papperskorgen då de ansåg att projektet var onödigt.
I juni i år kunde vi läsa följande kritik från Ulf Kristersson angående regeringens arbete med att säkra vaccin: ”Sverige får inte hamna sist i kön när det är dags att köpa in vaccin.”
Var finns ödmjukheten inför det faktum att det är Kristerssons eget parti som delvis satt oss i den sitts landet befinner sig i nu?
Vi vill alla komma ur den här pandemin så fort som möjligt. Det kan vi bara göra om vi håller ihop och slutar upp med populistiska uttalanden som sprider osäkerhet och splittrar landet än mer. Pandemin har på ett tydligt sätt visat att tidigare beslut inte varit helt genomtänkta. Samtidigt har det funnits partier, och personer som Morgan Johansson, som sett behov men inte fått gehör för sina idéer. Kristersson borde se vilket ansvar hans företrädare har för den sits vi nu sitter i och därefter framföra sina åsikter med en större ödmjukhet. Det är så vuxna beter sig i rummet.