Löfven avgår men har en tuff höst fram till vilan

När Stefan Löfvens sommartal började närma sig slutet släppte han nyheten att han lämnar posten som partiledare i november.

Stefan Löfven efter gårdagens sommartal där han annonserade sin avgång.

Stefan Löfven efter gårdagens sommartal där han annonserade sin avgång.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-08-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var ett fantastiskt väder när Stefan Löfven i går höll sitt sommartal på Runö, LO:s folkhögskola i Åkersberga. Efter nästan två politiskt tuffa år, med pandemi och regeringskriser, var det med förväntan jag såg fram emot ett ideologiskt tal där landets utmaningar vävdes in i ett ideologiskt sammanhang som en försmak på valrörelsen. Jag blev inte besviken. 

Stefan Löfven använde sitt eget liv och sin uppväxt som fosterbarn för att förklara hur viktigt det är med ett starkt och sammanhållet samhälle. Det är tillsammans vi kan möte de utmaningar vi står inför. Varken de strukturella problem som välfärden har, gängkriminalitet eller klimathot kan vi lösa var och en på vår egen kammare. Vi måste göra det tillsammans. 

Vi stärker inte välfärden genom neddragningar, besparingar eller genom att lämna ut skola, vård och omsorg till vinsthungrande kapitalister. Något Stefan Löfven försökt att motarbeta sen han tillträdde som statsminister 2014. Ordentliga satsningar på välfärden har genomförts och förslag till vinstbegränsning i välfärden har lagts fram, men röstats ner av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. 

När coronapandemins framfart tydligt avslöjade stora strukturella brister inom äldreomsorgen togs det initiativ till de stora satsningar vi ser i dag. Nu har även omsorgsanställda rätt till arbetskläder för inomhusbruk, betalda av arbetsgivaren och de utbildningssatsningar som nu genomförs kommer att höja kompetensen och stärka de anställda.

Vi löser inte gängkriminaliteten enbart genom de satsningar som Löfvens regeringar gjort på rättskedjan sen 2014. Visserligen ökar chanserna att fånga och döma de gängkriminella genom fler poliser, möjlighet till elektronisk avlyssning och längre straff. Men när det står ungdomar i kö för att ta över de fängslades positioner minskar inte brottsligheten. Det måste även göras satsningar på skola och socialtjänst för att bryta rekryteringen. 

Pandemin har visat att vårt samhälle inte stod tillräckligt rustat. Årtionden av nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar som fragmenterat samhällsviktiga verksamheter måste nu åtgärdas. För att samhället ska kunna stå emot framtida kriser måste samhällsbygget vara starkt.

Men allt detta som Stefan Löfven framförde kommer med största sannolikhet att hamna i skymundan för det besked han avslutade talet med. Att han lämnar posten som partiledare i november när Socialdemokraternas kongress går av stapeln. När hans efterträdare är utsedd kommer han även att avgå från posten som statsminister.

Jag kan förstå Löfvens beslut. Det måste vara extrems slitsamt att vara statsminister i en tid som denna. Att ständigt bli utsatt för kritik oavsett vad man gör, då det alltid finns de som anser att de besluts som tas antingen är för mycket, för lite, för tidigt eller för sent, är inte något vem som helst klara hur länge som helst. 

Vi har också ett parlamentariskt läge där en regering aldrig kan genomföra sin egen politik utan dagligen måste förankra reformer med andra partier, något som måste vara krävande. Speciellt så flera andra partier inte alltid är villiga att kompromissa och eller ta ansvar genom breda överenskommelser. Kartan förändras också när partier som varit med på tidigare breda överenskommelser nu väljer att lämna dem. 

Med sju år som statsminister under mycket tuffa omständigheter är det helt naturligt att engagemanget börjar tryta och då är det klokt att lämnar över till någon med ny energi.

Stefan Löfvens sommartal 2021 kommer gå till historien som talet där han annonserade sin avgång. Nu tar spekulationerna fart om vem som kommer att efterträda Löfven. Själv har jag svårt att se vem det blir som får kongressens förtroende att leda partiet framöver. Det finns i mina ögon många kompetenta kandidater, men ingen tydlig efterträdare har utkristalliserats under de senaste åren. Jag tror det är en styrka för ett parti att ha en palett av kandidater att välja på. Då är det också lättare att hitta en kandidat som har just de egenskaper som partimedlemmarna efterfrågar. 

Men innan den socialdemokratiska kongressen valt en ny partiordförande har Stefan Löfven en mycket tuff höst framför sig. Först därefter kan han ta ut en välbehövlig vila.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.