Fransson: "När kan vi våga andas ut?"

Donald Trump fortsätter sitt krig mot valresultatet som en modern variant av Don Quijotes och hans väderkvarnar.

Donald Trump och Joe Biden.

Donald Trump och Joe Biden.

Foto: Patrick Semansky

Ledare2021-01-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu har det gått nio veckor sedan vallokalerna i USA stängde den 3 november. Redan den 7 november förklarade ett stort antal mediebolag i USA att Joe Bidens hade vunnit valet. Den 23 november fastslog Michigan sitt valresultat vilket innebar att Joe Bidens seger nu var säkrad utifrån rösträkningsprocessen. Samma dag anslog General Services Administration pengar till Bidens organisation för att göra övergången så smidig som möjligt. 14 december lämnade elektorerna sina röster helt utifrån de av delstaterna fastslagna valresultaten. Dessutom har inga av Trumpadministrationens försök att via domstol förändra valresultaten gett något resultat då det helt saknas bevis för valfusk. Trots detta väljer Trump att fortsätta påstå att Biden vunnit på grund av ett utbrett valfusk och med sina försök att förändra valresultatet. Något som också märks på de väljargrupper som stödjer honom. Trump är, oavsett vad man tycker om honom, riktigt bra på att trumma ut budskap till sina väljargrupper. Sen en månad tillbaka har andelen republikaner som inte tror på valresultatet ökat från omkring 50 procent till 74 procent.

I den senaste skandalen, som publicerades i helgen av Washington Post, får vi ta del av ett telefonsamtal mellan Trump och Brad Raffensperger, Georgias secretary of state, som är den som har ansvaret för valets genomförande och rösträkningen i staten Georgia. Trump förslog att Raffensperger skulle ”hitta” omkring 12 000 Trumpröster för att därigenom ge valsegern till Trump, men Raffensperger vägrade och påtalade än en gång att valet hade gått rätt till. Då gick Trump över till att påtala allvaret i Raffenspergers vägran, något som mycket väl kan uppfattas som ett hot. 

Man skulle kunna anse att Trump borde ge upp, men än är det inte över. För även om valresultatet är bekräftat och elektorerna sagt sitt, är det ännu inte klubbat att Joe Biden kan tillträda presidentposten den 20 januari. I morgon,, 6/1, ska USA:s Senat och vicepresident bekräfta elektorernas röster. Något som brukar vara formalia, men som på grund av Trumps ideliga beskyllningar om valfusk kan bli ett historiskt nederlag för USA:s demokrati. Under helgen lät elva av Trumps republikanska senatorer meddela att de kommer att kräva att elektorernas röster i stater där Trump påstår att det förekommit valfusk ska ogiltigförklaras. Nu är elva Senatorer inte tillräckligt för att ett ogiltigförklarande ska kunna gå igenom, men vem vet vad övriga republikanska Senatorer tänker göra och hur stort tryck Trump kan åstadkomma på sina partikamrater. Hitintills har USA:s demokratiska grundvalar stått pall, nu återstår den sista prövningen och slutligen installationen av Joe Biden som USA:s nya president. Först därefter vågar jag andas ut.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.