Fransson: ”Naturligt att förtroendet för Busch minskar”

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch (KD)

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Ledare2021-03-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ledare

När DN/Ipsos i dagarna presenterade sin senaste mätning av förtroendet för partiledarna hade förtroendet för Ebba Busch störtdykt. Från deras näst senaste mätning i april till nu har Busch rasat från 34 procent till 22 procent. 

Störtdykningen förvånar inte mig då hennes siffror varit upp-pumpade av partiets närmande till SD. I mars 2018 låg Busch på normala 12 procent i Novus mätningar som till mycket stor del följer Ipsos när det gäller Busch siffror. (Orsaken till att jag nu använder Novus mätningar är att de finns tillgängliga med samtliga partiledare, medan jag bara hittar Ipsos siffror för Busch.) I juni fikade Busch med Jimmie Åkesson och vips ökade förtroendet för Busch till 20 procent för augusti och 33 procent i november. Sedan dess har Busch siffror legat kvar på den anmärkningsvärt höga nivån, fram tills nu. 

Busch gick under sommaren 2018 från att ha varit partiledare för ett borgerligt parti, som ingen riktigt förstått sig på sen Alf Svenssons dagar, till den nationalkonservativa gemenskapen genom att öppna den bruna dörren. I den blåbruna gemenskapen som uppkommit efter den segdragna regeringsbildningen efter valet 2018 ingår förutom KD även sympatisörer för M och SD. Det är deras sympatisörer som pumpat upp Busch förtroendesiffror. Men gemenskapen värmer bara Busch så länge hon är lojal, och den hjälper föga hennes parti som tappat nästan en tredjedel av sina väljare sen valet 2018.

Men nu börja sympatierna minska och det i rekordfart. Jag tror det finns många orsaker bakom tappet. Vi har hennes aggressiva ”beråttmod”-attacker på regeringens coronahantering som inte rimmar speciellt bra med hennes eget festande i somras. Men vi har också Busch försök att få Kristdemokraterna att framstå som ett parti som värnar äldre, något som har fått sig en ordentlig smäll av medias rapportering om hennes husaffär. Läget blev inte bättre av den anmälan om förtal som hennes försök att få förståelse för sitt agerande i husaffären utmynnade i. Som politiker borde man förstå att det är en sak att i debatten beskylla regeringen för att begå brottsliga handlingar, men att som privatperson använda samma uppskruvade språk leder till en rättslig prövning. 

Jag tror de personer som inte längre har ett förtroende för Busch är hennes egna väljare och till viss del seriösa M-sympatisörer. De 22 procenten som är kvar är nog till största delen SD-s väljare för de är inte lika noga med hur politiker uttrycker sig. I alla fall inte så länge de är lojala med den blåbruna gemenskapen.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.