Fransson: "Nu flyr personalen från Hemses äldreboenden"

Ingen som följt med i rapporteringen kring coronapandemin har kunnat undgå de strukturella problem som äldreomsorgen dras med.

Illiansgården i Hemse

Illiansgården i Hemse

Foto: Bengan Zettergren/arkiv

Ledare2021-01-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Coronakommissionen var tydlig i sin kritik angående äldreomsorgens strukturella problem och liknande kritik har framförts under lång tid. Kritiken gäller bland annat de problem som privatiseringen medför i och med att det blir fler huvudmän som blir ansvariga för samhällsviktig verksamhet. Ju fler kockar desto sämre soppa, som ordspråket lyder. Utredningar har också visat att just äldreomsorgen varit nedprioriterad och drabbats av besparingar under många herrans år. Systemet där privatiseringen sker genom offentliga upphandlingar där bolaget som kör verksamheten billigast vinner har inte heller ökat äldreomsorgens resurser. Snarare tvärtom.

I utredningen ”Budget ur balans - en granskning av äldreomsorgens ekonomi och arbetsmiljö” (Åsa Plesner - Arena idé) kan vi läsa följande slutledning angående arbetsmiljön inom äldreomsorgen. ”Äldreomsorgen har alltså en arbetsmiljö som går helt på tvärs mot lagar och regler.” Slutledningen bygger på arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av den psykosociala arbetsmiljön inom äldreomsorgen där man funnit brister i nio av tio verksamheter och påtalade följande "utvecklingsområden": ”Balans mellan krav och resurser, introduktion och kompetensutveckling, planering och arbetsledning samt stöd för prioritering när arbetsbelastningen blir för hög.” Åtgärder som knappast kan lösas på ett bra sätt genom besparingar.

Samtidigt som coronapandemin drog fram över världen och rapporterna om äldreomsorgens brister strömmade in tog den moderatledda socialnämnden beslut om att privatisera två äldreboenden i Hemse. Av de fyra anbud som kom in låg tre över regionens egna kostnader. Det lägsta och därmed vinnande anbudet låg hela 10 procent lägre än regionens kostnader och 20 procent lägre än det högsta anbudet. Det vinnande bolaget meddelade efter beslutet att en av orsakerna till deras låga anbud var att de tänkte minska personalstyrkan.

Nu ser vi de första negativa följderna av beslutet och de åtgärder som den privata utföraren tänker genomföra för att kunna hålla de låga kostnaderna som anbudet innebär. P4 Gotland rapporterade i går att nio anställda nu väljer att säga upp sig. "Jag är rädd för att det blir en vård jag inte kan stå för", säger en undersköterska, till P4 Gotland. Hon kommer istället att börja jobba inom hemtjänsten.

Många var kritiska till att privatiseringen fullföljdes trots alla varningstecken och trots den pågående diskussionen om äldreomsorgens framtid efter pandemin. När det även blev tydligt att just äldreomsorgen skulle få extra medel av regeringen kändes det ännu märkligare att fortsätta en upphandling som innebar en onödig besparing. 

P4 Gotland rapporterar även att den tänkta privatiseringen av två äldreboenden i Roma avbryts. Sent ska syndaren vakna, om vi fortsätter sätta ordspråk på alliansens politiska värv. Tyvärr hjälper inte borgarnas sena uppvaknande vare sig personal eller boenden på Hemse äldreboenden, som istället kan ses som offer på mammons altare.

Samtidigt som alliansen på Gotland och de gotländska Sverigedemokraterna vägrade ta åt sig äldreomsorgens problem hörde vi hur borgerliga politiker i riksdagen anklagar regeringen för äldreomsorgens brister. Ironin är tydlig. Men borgarna och SD på ön är inte ensamma om dåliga beslut. I utredningen ”Budget ur balans” som jag tidigare nämnt beskrivs hur mellan 62 och 87 procent av landets kommuner gjort besparingar på äldreomsorgen under 2019. I utredningen får vi också veta att 97 procent av kommunerna har behov av att genomföra besparingar på äldreomsorgen under 2020. Detta trots att regeringen tillfört extra medel till välfärden sen 2017. Sammanlagt inklusive medel för 2020 har regeringen tillfört 104 miljarder extra. Med en brasklapp att det kan vara mer pengar till välfärden 2020 på grund av alla coronapaket, där kommunerna hittills har blivit överkompenserade. Så medan regeringen pumpar in pengar till kommuner och regioner, tar kommunerna beslut om besparingar inom äldreomsorgen. 

Vi kan alltså konstatera att regeringen lägger stora resurser på statsbidrag till kommunerna medan kommunerna väljer att spara in på äldreomsorgen trots att den bevisligen redan har stora brister. Så även här på Gotland där de borgerliga partierna tillsammans med SD privatiserade två äldreboenden för att spara pengar. Nu ser vi följderna av beslutet där den nya utföraren lovat att försämra bemanningen för att klara av att hålla det låga anbudet. Nu flyr personalen. Bara en månad efter beslutet har redan nio anställda valt att säga upp sig.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.