Fransson: "Nu kan Gotlandshem börja se framåt"

Under torsdagens pressträff meddelade Roger Wärn att han kommer att lämna posten som ordförande i Gotlandshem.

Erik Fransson kommenterar senaste utvecklingen i Gotlandshem.

Erik Fransson kommenterar senaste utvecklingen i Gotlandshem.

Foto: Malin Stenström

Ledare2021-04-15 13:38
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var ett väntat beslut som Roger Wärn meddelade den digitalt närvarande pressen. Hans ställning som ordförande för Gotlandshem hade den senaste veckan helt enkelt blivit ohållbar. 

Efter att bolaget i månadsskiftet februari/mars meddelade att de stoppar alla byggprojekt, utom ett, har frågetecknen hopats över bolaget och dess ledning. Kommunikationen till både ägaren, i form av regiondirektör och regionråd, och allmänheten har varit allt annat än tydlig. 

Från att ha planerat för 500 nya lägenheter och ett eget kontorskomplex för 180 miljoner, till att bolaget drog i nödbromsen tog det bara några månader. Frågetecken dök då upp angående bolagets ekonomi och om styrelse och ledningsgrupp ens haft den under kontroll.

Den senaste veckans händelser, som nu utmynnat i att både vd och styrelseordförande avgått med bara en veckas mellanrum, är bara ett ytterligare bevis på interna problem. Avslöjandet om den katastrofala psykosociala arbetsmiljön där en majoritet av de anställda inte vågar säga sin mening gjorde inte saken bättre. 

Den tystnadskultur som enligt de anställda genomsyrat bolaget har också varit tydlig i styrelsen. I onsdags publicerade helagotland.se en artikel som visar att den munkavle som Wärn satt på sina styrelseledamöter är unik. I andra allmännyttiga bolag är det helt normalt att alla styrelseledamöter får uttala sig om det inte rör sig om frågor där det råder sekretess. Så här säger Jesper Brandberg (L), kommunalråd i Västerås, och ordförande för allmännyttiga bostadsföretaget Mimer AB, till helagotland.se. ”När vi startade hade vi ett samtal där vi sa att jag huvudsakligen är styrelsens talesperson. Men något förbud för de andra i Mimers styrelse att yttra sig är det inte tal om.”

Under pressträffen berättade moderaternas ordförande på Gotland, Jesper Skalberg Karlsson att oppositionen och Sverigedemokraterna öppnat för ett misstroendevotum mot Roger Wärn på nästa fullmäktige. 

Här blir jag lite nyfiken på Jesper Skalberg Karlssons kunskaper i kommunallagen. Någon möjlighet till misstroendevotum finns inte i kommuner och regioner. Den möjligheten finns däremot i riksdagen då den är inskriven i regeringsformen. Däremot kan ledamöter avsättas om de blivit dömd för ett brott med minst två års fängelse i straffskalan och domen har trätt i laga kraft eller om ledamoten inte blivit beviljad ansvarsfrihet i den nämnd eller styrelse hen har uppdrag. 

Det är ju inte heller bara oppositionen som tappat förtroendet för Roger Wärn som ordförande. I Gotlandshems styrelse har tre centerpartister också uttalat att de saknar förtroende för Wärn som ordförande. Jag tror att moderaterna är de enda som har kvar förtroendet för Wärn i rollen som ordförande i Gotlandshem och att Skalberg Karlsson då skyller på oppositionen känns inte trovärdigt.

I och med Wärns beslut att avgå finns det nu möjligheter för Gotlandshem och dess styrelse att börja se framåt. Den mediala uppmärksamheten har till stor del varit riktad mor den före detta vd:n och styrelsens ordförande och med dem ute ur bilden är sannolikheten stor att den uppmärksamheten också svalnar. 

På måndag börjar Bo Dahllöf sitt arbete som tillförordnad vd och en vecka senare kommer förhoppningsvis fullmäktige att ta beslut om ny ordförande i bolagsstyrelsen. En krisgrupp är tillsatt för att ta tag i den katastrofala arbetsmiljön och nyligen fick bolaget positiva signaler angående regionens borgensåtagande. Det finns nu stora möjligheter för Gotlandshem att ta nya tag och börja se framåt.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.