Personer med gluten- eller laktosintolerans som valde att chansa hade att anpassat sig till ett liv med magproblem. Nu var väl kunskapen om de problem som mjöl- och mjölkprodukter skapade inte så kända, men anpassningen av måltiderna i de offentliga köken var klart begränsad.
Astmatiker hade det inte heller lätt på den tiden då det var tillåtet att röka inne på restauranger och nattklubbar. Ett annat problem som många astmatiker har är att exponeras för starka dofter typ parfymer. Här räknar jag även in andra produkter med starka dofter som exempelvis rakvatten.
Med tiden blev restauranger allt bättre på att både ha koll på innehållet i den mat de tillagade och att laga rätter utan mjölkprodukter eller mjöl. Eller för den delen maträtter utan andra vanliga allergiframkallande ingredienser.
Och rökförbudet är en fröjd för de absolut flesta. Till och med de rökare jag har haft kontakt med uppskattar det till fullo.
Även användandet av starka parfymer har minskat. Mycket tack vare de uppmaningar som gjorts inom vård och omsorg där vi ombeds undvika parfymer vid besök på äldreboenden, vårdcentraler och sjukhus.
Men nu börjar pendeln svänga tillbaka och allergiker får återigen börja anpassa sina restaurangbesök. Men nu gäller det inte mat eller tobaksrök. Nu måste allergiker ha koll på vilka gäster som restaurangerna tillåter vid borden. Detta då det blir allt vanligare att det förutom människor även tillåts hundar inne på öns restauranger.
Ofoget att matgästerna tillåts ta med sina hundar in på krogen utestänger de som är allergiska mot pälsdjur. När skyltningen dessutom är bristfällig blir det mer som ett lotteri, eller rättare sagt, rysk roulett, för den med allvarliga allergiska problem.
Jag tror många allergiker skulle uppskatta att restaurangerna hade en skylt på dörren där man tydligt varnade allergiker för att beträda etablissemanget. Varför inte ”Hundar är välkomna, men pälsdjursallergiker går in på egen risk.”
För hur kul är det att gå in på en restaurang, sitta ner, beställa en måltid som får det att vattnas i munnen på en, för att sedan tvingas lämna stället på grund av en allergisk chock, utan att hunnit ta en enda tugga.
En tydlig skylt på dörren, och information på de digitala plattformarna restaurangen finns på, skulle underlätta för allergiker att antingen välja en annan restaurang eller förbereda sig med medicinering.
Oavsett hur man löser informationen till allergiker blir jag lite ledsen över att allt jobb som gjorts för att göra offentliga miljöer tillgängliga för alla, nu är på väg åt fel håll och att allergiker återigen stängs ute från restauranger.