Fransson: "Oppositionen har råd att festa i förskott"

Att ta ut segern i förskott kan vara den enda chansen för någon som aldrig vinner att få fira en seger.

Genebild.

Genebild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2021-02-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att ta ut en seger i förskott gör inte förlusten värre, men skulle man råka vinna blir det dubbelt firande. Det är med andra ord rätt ofarligt så länge man har råd med festandet.

Att ta ut något i förskott utan risk för bakslag kan också vara orsaken till att vi nu ser hur borgerliga politiker och debattörer gör allt för att skylla landets coronasiffror på regering och myndigheter och att på så sätt vinna billiga politiska poänger. En kritik man ännu inte vet om den håller, då ingen i dag vet varför smittspridningen blev så stor i just Sverige. Men risken att de som nu kritiserar regering och myndigheter kommer att bli av med sina lätta poäng om kritiken visar sig vara fel är minimal. För när frågan är utredd finns det nya som upptar det mediala intresset.

Den 26/1 höll socialutskottet en öppen utfrågning med anledning av Coronakommissionens delbetänkande om äldreomsorgen under pandemin. När det sen ställdes frågor blev de lite vidare än att bara behandla det första delbetänkandet. Bland annat ställdes frågan till Mats Melin, som leder coronakommissionen, om varför det blivit så stor smittspridning i Sverige.

Melin var tydlig i sitt svar. Coronakommissionen kommer inte att kunna redovisa orsaken till den stora smittspridningen i landet förrän i sitt slutbetänkande. Det borde vara svar nog, även för de otåliga. 

Trots det gör nu borgerliga politiker och debattörer vad de kan för att skylla allt på regering och myndigheter. Något som i sig kan leda till att förtroendet minskar och att allt färre därmed följer rekommendationerna, med en ökad smittspridning som följd.

Moderaternas senaste drag är att anmäla regeringens coronahantering till Konstitutionsutskottet, KU. Utskottet har till uppgift att bland annat granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Men om utfrågningen i KU sker innan coronakomissionens slutbetänkande riskerar KU att förvandlas till en cirkus av tyckande och spekulerande. Något som varken kan ses som klokt sätt att handskas med KU:s tid och resurser eller ett seriöst sätt att utvärdera landets coronahantering. Nu handlar anmälningen enbart om ett politiskt spel där spelplanen just nu är helt öppen för all form av kritik i brist på ett facit, och en minimal risk att bli straffad av väljarna om det visar sig att man har fel.

När vi ändå är inne på ämnet så är det lite intressant att läsa om den kritik som regeringar runt om i Europa får för sitt sätt att hantera vaccinationen. Det handlar alltid om samma sak oavsett om det gäller Frankrike eller Tyskland. Det går för långsamt, något vi också hört här i Sverige. Nu har till och med Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, börjat bli ifrågasatt för sitt sätt att hantera vaccinationsprocessen. 

Det är inte lätt att styra ett land eller en europeisk union genom den största pandemin som drabbat världen i modern tid. Samtidigt har de som sitter på läktaren öppet mål för all kritik de kan komma på. De äger ju spelplanen så länge det inte finns några regler i form av fakta att peka på och kan sätta målen precis var de vill innan de placerar in bollen. Det enda de styrande kan försvara sig med är att de gör allt de kan utifrån de förutsättningar som finns. 

Det som blir intressant att se är om de oppositionspolitiker och debattörer som nu frossar i sin kritik mot regeringens hantering av coronapandemin kommer att kunna säga "vad var det vi sa" eller om det visar sig att de startat festen i förtid. Oavsett vilket så kommer de inte gå förlorande ur striden för det är inte de som tvingats står till svars för att ha tagit ansvar för landet. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.