När detta skrivs har det inte ens gått två dygn sen Stefan Löfven annonserade att han lämnar uppdraget som partiledare och statsminister i samband med Socialdemokraternas kongress i november. Det kan man inte tro när man ser det enorma flöde som händelsen orsakat i alla olika mediekanaler.
Där kan man redan få till sig beskrivningar av hans gärningar som statsminister och partiledare, vem som kommer att efterträda honom och kritik mot en process för att utse hans efterträdare som knappt påbörjats.
Tyckare från höger och vänster gör nu allt för att lägga sig i Socialdemokraternas interna valprocess. Alla kritiker verkar vilja se en process som sker helt öppet som någon av alla TV:s dokusåpor.
En av alla profilerade politiska tyckare med egen hemsida rapporterade till och med om vem M, KD och SD väljare vill se som ny S-ordförande för att i nästa inlägg påstå att den valprocess som knappt hunnit starta ger ”Sovjetvibbar”. Men så är också den politiska tyckaren beroende av klick för att tjäna pengar.
Att klickjagande tyckare tar tillfället i akt och producerar klickvänliga rubriker är väl en sak vi tvingas stå ut med, men att kända S-profiler och företrädare för organisationer inom arbetarrörelsen stämmer in i klagosången och kräver en öppen valprocess känns märkligt.
Frågan om vem som blir Socialdemokraternas nästa partiledare är en sak för partiets medlemmar och deras representanter på kongressen.
Förutom att valet av Löfvens efterträdare är en intern fråga för S, ser jag en fara med en alltför öppen process, då det riskerar att ge utomstående en möjlighet att påverka valet.
Den kritik som fördes fram efter att Liberalerna valde Nyamko Sabuni till partiledare borde avskräcka de flesta seriösa organisationerna. Oavsett om kritiken, att Sabunis kampanj var köpt, är sann eller inte, visar det på en sårbarhet och en risk att utomstående krafter försöker påverka vem som ska ta över en viktig post.
Jag tror att intresset för att få en möjlighet att påverka vem som blir Socialdemokraternas nästa partiledare, och som därmed kan bli landets nästa statsminister, är stor. Det finns både företag/branscher med starka ekonomiska intressen och utländska intressen som har både vilja och möjlighet att påverka om de får chansen.
Jag vill inte att de ska få den chansen genom att valprocessen förvandlas till en offentlig dokusåpa.