Jag skulle vilja klä Johan Ingelskog, Kommunal, och Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, i kläder som passar superhjältar. De två är avtalssekreterare i Kommunal respektive IF Metall och de har troligen, tillsammans med sina fackförbund, räddat regeringen och därmed landet från en regeringskris.
Det var i fredags som Kommunal och IF Metall kallade till presskonferens tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv, SN. Beskedet var att bägge förbunden efter förhandlingar med PTK och SN nu anslutit sig till det nya huvudavtalet. Att IF Metall var på väg att hitta en egen lösning var ingen överraskning, men att Kommunal gjorde IF Metall sällskap kom nästan som en blixt från klar himmel. Under presskonferensen var de två LO-förbunden tydliga med att de förhandlat sig till förbättringar jämfört med det avtal som PTK skrev under i mitten av oktober, medan PTK och SN pratade om justeringar och förtydliganden.
När jag ser de förändringar som gjorts är det i mina ögon rätt stora ”justeringar”. Kommunal och IF Metall har fått till en omställningstid vid det som kallats hyvling av arbetstid och Johan Ingelskog sa under presskonferensen att nu är ordningen tillbaka där den var innan den så kallade Coop-domen föll i Arbetsdomstolen.
När det gäller särskild visstidsanställning, som i det nya avtalet ersätter den kritiserade anställningsformen allmän visstidsanställning, har de två LO-förbunden minskat den så kallade "inlasningstiden" från 18 månader till 12 månader (I dag är den 24 månader). Det vill säga den tid en visstidsanställning får pågå innan den anställda får rätt till en tillsvidareanställning. Det är även tillfört en skrivning som minskar möjligheten för arbetsgivare att stapla olika former av visstidsanställningar på varandra för att gå runt inlasningsreglerna. Ett problem som funnits på svensk arbetsmarknad under många år och som även EU påtalat att Sverige måste lösa.
I huvudavtalet finns skrivningar som innebär att när en arbetsgivares hyrt in en och samma person i mer än två år ska personen anställas. Om så inte görs ska arbetsgivaren betala en engångssumma till den anställda som nu efter LO-förbundens förhandlingar justerats upp från två till tre månadslöner.
Förändringarna som Kommunal och IF Metall fått igenom är betydande om än inte revolutionerande. Det man kan fundera över är om några fler LO-förbund tänker ansluta sig nu när dessa förbättringar gjorts.
Från regeringens sida var händelsen mycket viktig. Det var en lättad Stefan Löfven som i fredags höll en pressträff tillsammans med en mycket nöjd arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). De bägge regeringsföreträdarna kommenterade, i mycket positiva ordalag, uppgörelsen mellan de två LO-förbunden, PTK och Svenskt Näringsliv.
Löfven menade att det historiska avtalet är ett styrkebesked för den svenska modellen. Han såg det även positivt om fler fackförbund ansluter sig. Nordmark välkomnade också den historiska överenskommelsen.
Både statsministern och arbetsmarknadsministern hyllade arbetsmarknadens parters agerande och stora ansvarstagande i avtalsrörelsen under pandemin och fredagens uppgörelse var ytterligare ett bevis för hur väl den svenska modellen fungerar.
I söndags meddelade Vänsterpartiets nya ordförande Nooshi Dadgostar att deras hot om misstroende ligger kvar. Frågan är hur pass allvarligt det hotet är nu? Jag förstår att de inte backar då det inte ens finns ett lagförslag att ta ställning till. Men jag har svårt att se att V skulle starta en regeringskris om parternas förslag till ändringar av LAS hamnar ograverat i riksdagen, då de fackförbund som undertecknat det nya huvudavtalet har en klar majoritet av landets fackanslutna arbetstagare under sina vingar.
Jag tror att det arbete som Johan Ingelskog, Veli-Pekka Säikkälä och deras förbundskamrater gjort i och med undertecknandet av det nya huvudavtalet räddar regeringen och landet från en helt onödig regeringskris.