Fransson: "Regionerna får svidande kritik av IVO"

Under våren genomförde Inspektionen för vård och omsorg en undersökning av sjukvården på landets äldreboenden.

Inspektionen för vård och omsorg.

Inspektionen för vård och omsorg.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2020-11-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Artiklarna om brister i sjukvården på landets särskilda boenden (säbon, äldreboenden) var vardagsmat under våren. Geriatrikprofessor Yngve Gustafson var den största kritikern och han liknade sjukvården på landets äldreboenden med aktiv dödshjälp. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fick till sig ett antal anmälningar och beslutade att göra en grundlig granskning av sjukvården på landets äldreboenden. I går offentliggjordes undersökningen och landets samtliga 21 regioner får kritik. 

IVO har kommit fram till att äldre som bor på särskilt boende inte har fått vård och behandling utifrån individuella behov. De äldre och deras anhöriga har inte fått information eller gjorts delaktiga i vården. Ställningstagande och genomförande av vård i livets slutskede har inte gjorts på rätt sätt. Dessutom är bristerna i journalanteckningarna så allvarliga att IVO har svårt att följa den vård som getts.

Det som Yngve Gustafson larmat om visar sig till stor del vara sant. I omkring en femtedel av de journaler som IVO granskat har ingen individuell läkarbedömning gjorts. Av de cirka 20 procenten har inte heller sjuksköterskor gjort någon bedömning i omkring 40 procent av fallen. 

I det man kan kalla hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf kan man läsa följande: Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Att IVO nu upptäcker att en femtedel av landets äldre inte ens fick en läkarbedömning är knappast vård på lika villkor. Att dessutom omkring åtta procent av de äldre som inte blev bedömda av en läkare inte heller blev bedömda av en sjuksyster är rent skandalöst. 

Nu finns det en brasklapp för hela undersökningen och det är den bristande journalföringen som IVO också upptäckt. Det kan rent teoretisk vara så att alla sjuka äldre blivit bedömda av både läkare och sjuksköterska och dessutom fått exakt den sjukvård de skulle fått, men den chansen är nog extremt liten. 

För Region Gotlands del var antalet smittade på äldreboende så liten under den period som IVO gjorde sin undersökning att det inte finns någon journal granskad. IVO har istället gjort ett antal intervjuer och har utifrån dem beslutat att regionen ska redovisa svar på ett antal frågor. 

IVO vill ha redovisar hur regionen arbetat för att säkerställa att regionen upprätthåller en god och jämlik vård för våra äldre på särskilda boenden. Hur regionen säkerställer att de äldre och deras närstående får information och blir delaktiga i vård och behandling. Och hur regionen arbetat med att säkerställa att vård i livets slutskede sker i enlighet med gällande regelverk.

Det är uppenbart att sjukvården för de som bor på särskilda boenden generellt sätt varit dåligt organiserad vilket fick allvarliga följder när coronapandemin slog till. Det är kommunerna som ansvarar för äldreomsorgen men regionerna som har ansvar för sjukvården. Det är inte omöjligt att ansvaret hamnat mellan stolarna vilket i sig inte är något försvar.

Här på Gotland upplever jag att det fungerar bättre med samarbetet mellan sjukvården och omsorgen. Att Gotland är både kommun och region underlättar säkert jämfört med exempelvis Region Stockholm som har 26 kommuner att samarbeta med. 

IVO:s undersökning och de beslut som myndigheten nu tagit kommer med all säkerhet att förbättra sjukvården för våra äldre på särskilda boenden. Det sorgliga är att det krävdes en global pandemin för att frågan ens skulle uppmärksammas. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.