Inte nog med att SCB redovisar hur väljarsympatierna för partierna är vid undersökningstillfället, statistiken delas upp i många olika grupper. Exempelvis kan man se hur partisympatierna är uppdelade per kön, inkomstgrupper, boendeformer och mycket mer.
Här kommer några reflektioner som jag har utifrån undersökningen.
Sverigedemokraterna har aspirerat på titeln som arbetarnas parti, men frågan är om arbetarna inte börjar inse att SD inte är ett parti för dem. I mätningen som genomfördes i november 2018 gick SD förbi Socialdemokraterna i gruppen som SCB benämner manliga LO-medlemmar. Marginalen var bara 0,7 procentenheter men den ökade till hela 11,6 procentenheter för november 2019. I årets majmätning var S åter största parti, men den mätningen sticker ut på många sätt då vi var mitt inne i en nationell samling i och med coronapandemin. Men nu i SCB:s färska undersökning tappar SD ordentligt med stöd samtidigt som S ökar rätt mycket. I gruppen som SCB benämner LO-medlemmar minskar stödet för SD med 8,2 procentenheter bland männen och med hela 12,1 procentenheter hos kvinnor, vilket är en halvering jämfört med november 2019. Sammanlagt tappar SD 9,8 procentenheter. I samma gruppering ökar stödet för S med 10,5 procentenheter bland män, 3,6 bland kvinnor och 7,2 sammalagt. Trenden är i mina ögon tydlig. Medlemmarna i LO-förbunden har insett att SD:s politik inte gynnar arbetare.
När jag kollar siffrorna i gruppen som SCB kallar LO-medlemmar överraskas jag av att Vänsterpartiet inte ökat mer än 2,2 procentenheter. Detta trots den för S mycket knepiga frågan kring LAS som V gjort till sin hjärtefråga den senaste tiden.
SCB har också frågat vilket parti som de tillfrågade har som andrahandsval. Föga förvånande är att de flesta som sympatiserar med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har Moderaterna som andraval. Jag blir inte heller förvånad över att flest sympatisörer till Vänsterpartiet och Miljöpartiet har Socialdemokraterna som reservparti. Men att störst andel av de som sympatiserar med Centerpartiet också skulle ha S som sitt andrahandsval kunde jag inte tro. Över 25 procent av centersympatisörerna har S som näst bästa alternativ medan L får 22,5 procent och M 19,6.
Moderaternas väljare är mest splittrade och det är hela fem partier som har över 10 procent när M-väljarna utser sitt andrahandsparti. 25 procent av M-sympatisörerna har KD som andra parti medan SD får 19, L nästan 14, C 13 och S lite över 10 procent.
I statistiken kan vi även få reda på hur stor andel av de som röstade på ett visst parti i valet 2018 som skulle röstat på samma parti om det varit val i november. SD har den trognaste väljarskaran där 93 procent av väljarna 2018 håller sig kvar, medan Liberalerna har tappat nästan hälften av sina väljare. De flyr i stor skala till M och C men även till S.
Som ni förstår skulle jag kunna hålla på ett tag till med att redovisa intressanta iakttagelser, men jag väljer för er skull bara nämna en sak till. Nämligen att intresset för att rösta är fortsatt stort även om S väljare tvekar om de tänker rösta vid nästa val ocjh Liberalerna har flest väljare som inte tänker rösta. Snittet bland de som röstade 2018 på frågan om de tänker rösta nästa val är omkring 95 procent. Med den glada iakttagelsen önskar jag er läsare en trevlig fortsättning på helgen.