Fransson: ”Sjukpenning blir alltmer en klassfråga”

I veckan avslöjades att tio procent av Försäkringskassans beslut har så dåliga underlag att felaktiga beslut kan ha tagits.

Genrebild

Genrebild

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Ledare2021-04-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är Inspektionen för socialförsäkringen som granskat utredningar där personer har nekats sjukpenning eller aktivitetsersättning och kommit fram till det chockerande resultatet att tio procent av utredningarna är så dåliga att de kan ha lett till fel beslut. Bristerna är så pass stora i utredningarna att Försäkringskassan inte ens uppfyller deras så kallade utredningsskyldighet.

Från min tidigare yrkesbana känner jag till att regelverken kring sjukpenning och sjukersättning är en snårskog. Många medlemmar i det fackförbund jag då jobbade för fick vid behov hjälp att överklaga Försäkringskassans beslut. Många av de överklagade besluten blev också ändrade till den försäkrades fördel. På den tiden upplevde jag ändå att handläggarna på Försäkringskassan gjorde ett bra jobb även om deras tolkning av lagen ibland var lite snäv. Men trots att jag upplevde att FK:s handläggning av sjukpenning och sjukersättning var bra funderade jag över hur många som inte fick den hjälp som fackförbund kunde ge och därmed gick miste om en möjlighet att rehabiliteras i lugn och ro. För de som inte fick rätt till sjukpenning tvingades ju med automatik tillbaka till sina arbeten, vilket kanske inte var det bästa alla gånger. 

I juli 2008 infördes den så kallade rehabiliteringskedjan. Ett beslut som Alliansen genomförde och som fick de borgerliga ledamöterna i riksdagen att applådera när det vunnit voteringen i riksdagen. Reformen har lett till många människors lidande och är orsaken bakom att personer som i dag har fått långtidscovid blir utförsäkrade. Den S-ledda regeringen har åtminstone lyckats få bort den så kallade stupstocken vilken innebar att du oavsett hur sjuk du var blev utförsäkrad efter 914 dagar, med något undantag. Men även de andra snäva tidsgränserna ställde till det för de sjuka. Många medlemmar fick under de första åren med rehabiliteringskedjan hjälp av sin fackliga organisation. Oftast med att förstå varför de inte längre fick sjukpenning trots att de inte hade blivit friskare, men också för att kunna överklaga beslut som inte följde praxis. 

I och med de rapporter som Inspektionen för socialförsäkringen nu inkommit med ser jag en risk att rätten till sjukpenning förvandlas till en fråga om klass. Med tio procent av utredningarna som inte ens lever upp till den utredningsskyldighet som myndigheter har är det än fler som skulle kunna få rätt till sjukpenning. När rättssäkerheten brister är det de som är välutbildade eller har råd att anlita ett juridiskt ombud har som har större chans att få rätt till sjukpenning. Inte för att de är sjukare, utan för att de har bättre möjlighet att överklaga Försäkringskassans beslut. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.