Utfrågningen i sig är ett led i oppositionens försök att skylla allt på regeringen oavsett om något har hänt eller inte. Jimmie Åkesson (SD) var till och med ute och beskyllde regeringen för ”det kommande” vaccinfiaskot. Det är Moderaterna som anmält hela Regeringen till Konstitutionsutskottet, KU, vilket i sig är något helt nytt. I vanliga fall är det ett eller några statsråd som anmäls och sedan granskas.
Det som jag reagerar på är att anmälan kommer innan det finns en hel bild av pandemin som de facto pågår och då det redan finns en Coronakommission tillsatt för att granska hur pandemin hanteras. Men som sagt så här oppositionen fungerar numera. Beskyll regeringen för allt som är fel så fort som möjligt innan det kan finnas fakta som ger regeringen rätt.
Själva utfrågningen i KU är hittills mycket intressant att följa. För en hemarbetande politisk redaktör är det en riktig stämningshöjare att följa TV-sändningen. Dessutom är utfrågningen av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som gjordes under förmiddagen i går riktigt intressant. SKR representerades av SKR:s ordförande Anders Knape, andra vice ordförande Anders Henriksson och Emma Spak chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Det var tre olika områden som SKR fick ge sin bild av. Beslut om besöksförbud inom äldreomsorgen, åtgärder för utökad testning och smittspårning och åtgärder för att säkra tillgången på skyddsutrustning och annat sjukvårdsmaterial.
Om jag börjar med beslut om besöksförbud inom äldreomsorgen så vittnar SKR om att deras medlemmar, i detta fall kommunerna, tidigt var ute och ville införa det på sina äldreboenden. Några kommuner införde besöksförbud vilket givetvis diskuterades utifrån dess laglighet. SKR kom sedermera fram till att det nog inte var lagligt.
Det var helt enkelt inte möjligt för kommuner eller privata entreprenörer att förbjuda besök till någons privata bostad. SKR skickade då en hemställan till regeringen som reagerade snabbt och någon dag senare fanns ett nationellt bemyndigande på plats.
Nästa område som SKR fick redogöra för var åtgärder kring utökad testning och smittspårning. SKR berättade att det fram till 13 mars 2020 gjordes testning och smittspårning fullt utifrån smittskyddsreglerna. I början av mars rapporterade ett par stora regioner att smittspridningen i deras område var för stor för att de skulle kunna testa och smittspåra fullt ut. Då ändrade Folkhälsomyndigheten direktiven för att säkerställa att testkapacitet som fanns användes där den bäst behövdes. Det vill säga i medicinskt syfte.
En policy som hölls kvar tills man från regering och myndigheter såg en möjlighet att öka testningen. En ny strategi togs fram som dessvärre blev föremål för en ekonomisk diskussion om vem som skulle bekosta vilka tester. Detta trots att regeringen sen tidigare meddelat både kommuner och regioner att staten skulle stå för alla kostnader som coronpandemin orsakade. Men det fanns tyvärr olika tolkningar om vilka områden som det löftet handlade om.
Diskussionen om kostnaderna för den nya teststrategin tog onödig tid, men samtidigt ökade testkapaciteten succesivt vilket kan utläsas på Folkhälsomyndighetens hemsida. Från runt 20 000 i mitten av april till 60 000 i juni då överenskommelsen var klar. Därefter fortsatte kapaciteten att öka till att vara runt 300 000 under vecka 51.
Det sista området som ingick i utfrågningen av SKR var tillgången på skyddsmaterial. Här fanns det stora problem när det väl uppdagades att de lager som fanns inte skulle räcka särskilt länge. Dessutom var det som ni förstår inte bara i Sverige som det rådde brist. SKR vittnar om att det rådde rena rama vilda västern mellan länderna för att få tag på skyddsutrustning.
Containrar med skyddsmaterial adresserat till Sverige dirigerades om då någon annan var beredd att betala mer. Länder i Sveriges närhet införde exportförbud för skyddsutrustning, så möjligheterna att snabbt fylla på i den utsträckning det behövdes var kraftigt begränsade.
Det jag tog till mig av utfrågningen var att det återigen stod klart att Sverige inte var förberett för coronapandemin. Det fanns ingen lagstiftning för att skydda våra äldre genom besöksförbud. Det fanns ingen testkapacitet vilket då inkluderar hela testkedjan från testpinnen, transporter, testpersonal, labbpersonal och personal att ta hand om de åtgärder som provsvaren innebar. Det enda som jag upplever som var hyfsat utbyggt var själva labbutrustningen. Det fanns inte heller någon uppbyggd backup gällande skyddsutrustning.
Allt detta och mycket därtill var regering och myndigheter tvungna att fixa till på bästa möjliga sätt. Mycket har gjorts på ett bra sätt, trots allt som hörs från oppositionen. Visst fanns det inkörningsproblem men SKR vittnar om en gemensam vilja att hitta smidiga och snabba lösningar. Det vi måste ta med oss är de lärdomar som vi fått till oss. Något jag uppfattar att bland annat SKR redan jobbar med.