Ledare
I lördags fanns här i Gotlands Tidningar en insändare underskriven av en undersköterska på Sudergården. Hon beskrev hur ledsen hon och hennes kamrater var över det negativa sätt som Sudergården beskrivits i delar av media. Jag tar till viss del åt mig och vill förklara att jag på inget sätt vill förringa det jobb som ni anställda på Sudergården gör. Och med anställda menar jag alla inklusive Sudergårdens chef. Det jag har försökt föra fram är hur ni skulle kunna få ännu bättre möjligheter att göra ert jobb. För precis som undersköterskan skriver i insändaren ”vi kämpar och sliter varje dag för den goda omsorg vi bedriver tillsammans”. Men era förutsättningar kan förbättras. Som Björn Jansson, krönikör på Gotlands Folkblad, uttryckte det lite fritt översatt, "Region Gotland får det som regionen betalar för". I dag verkar betalningsviljan från regionens styrande borgerliga politiker inte vara speciellt hög.
Förra veckan hade P4 Gotland ett par reportage från och om Sudergården. I reportagen framkom bland annat hur de anställda hur ser på personaltätheten. Svaret som gavs innebär att 16 av 25 anställda tycker att bemanningen är för låg. Det är 64 procent av de som kan verksamheten bäst som anser att de är för få som jobbar med de äldre. Samtidigt säger de anställda att de klarar av att ta hand om de äldre, men att de får springa fortare med andra grejer. Jag tror inte att de anställda på Sudergården är ensamma om detta. Något jag verkligen vill trycka på och något som bland annat bevisas av både Coronakomissionen och Arena idés rapport ”Budget ur balans”.
Det avtal som Sudergården har med regionen går snart ut vilket måste åtgärdas. Lagen om offentlig upphandling ger två vägar för regionen att gå. Antingen ta över verksamheten själv eller dra igång en ny upphandling. Jag skulle föredra att regionen tar över och anser att en eventuell ny upphandling där lägst anbud vinner inte skulle göra situationen bättre än den är i dag. Oavsett vem som vinner upphandlingen. Erfarenheten säger att resurserna minskar efter varje upphandling då de som vill driva verksamheten skruvar ner ekonomi, bemanning och måltidskostnader så mycket det går för att säkerställa att just deras bud blir lägst. En ny upphandling innebär med största säkerhet att en oro sprider sig på arbetsplatsen.
Jag skulle hellre vilja se en upphandling där regionen sätter ett fast pris per vårddygn och de privata utförarna, men även regionens egen verksamhet, får tävla om den som vill ge bäst service till det satta priset.
Jag tror att både ni anställda och de äldre skulle föredra en upphandling där er framtid avgörs till fördel för den som vill ge bäst service för de äldre och bäst villkor för er anställda. Då behöver också de strukturella problem som äldreomsorgen har lyftas fram även om det också innebär att just era problem lyfts fram. Det ska inte tolkas som svartmålning, det ska tolkas som omsorg för er och de äldre ni i dag tar hand om på bästa möjliga sätt. En omsorg för att ni och de äldre ska få det bättre.