Ett högt valdeltagande i USA gynnar sen lång tid tillbaka Demokraterna. Förtidsröstning har vid tidigare val varit möjligt med inte i alla delstater, vilket gjort att det inte varit så många som nyttjat möjligheten. Men på grund av pandemin har systemet byggts ut och möjligheterna ökat. Allt för att minska riskerna för smittspridning och trängsel vid vallokalerna genom att ge väljarna möjlighet att lägga sin röst coronasäkrat. Från Demokraterna har man uppmuntrat till förtidsröstning, medan Trump varit mycket kritisk, påstått att det är valfusk och bett sin väljare rösta på valdagen.
Därför var det inte överraskande att Trump och hans medarbetare redan innan valet dragit Pennsylvanias rösträkningsprocess inför domstol. I Pennsylvania fick man tillstånd att ta emot och räkna röster upp till tre dagar efter själva valdagen. Ett ärende som ligger vilande i Högsta domstolen, men som med all säkerhet kommer att aktiveras om Joe Biden skulle få majoritet i Pennsylvania.
I Michigan var Trump från början och under relativt lång tid i en klar ledning. När förtidsrösterna till slut räknats och det visade sig att Biden vunnit i Michigan, dröjde det inte länge innan en stämning ramlade in till den domstol som handhar valärenden. Republikanerna påstår att de inte fått möjlighet att observera hur poströsterna hanteras. I TV kan vi se Trumps juridiska ombud, Rudy Giuliani, känd som New Yorks borgmästare och hjälte efter terroristattackerna mot World Trade Center, uttala sig. ”Vad vi vet kan Joe Biden ha röstat 5000 gånger på sig själv, rösterna kan vara från Kanada eller så kan döda ha röstat.”
I Nevada, ytterligare en stat där det är jämt, har det klagats på den mjukvara som används i det datoriserade systemet. I Georgia, där det också är jämt skägg, verkar Republikanerna hängt upp sig på hantering av rösterna. Domstolsprocesser i dessa både stater är inte något som skulle förvåna.
Anklagelserna om valfusk började redan veckorna innan valet och duggar som ni förstår tätt nu när Trumps tid i Vita Huset ser ut att gå mot sitt slut.
Men påståenden om valfusk är inget nytt för USA eller för årets presidentval. Efter det svenska riksdagsvalet 2018 förekom det en hel del påståenden om valfusk. Allt från kritik för att Folkpartiets valsedlar saknades, vilket man kan skratta lite åt då partiet bytt namn till Liberalerna, till påståenden om att inkomna röstsedlar för Sverigedemokraterna sorterats bort.
I Aftonbladet 11/9 2018 kommenterar Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, vad han kallar konspirationsteorier om valfusk. Han menar att så länge de snurrar runt på sociala medier är de lika ofarliga som påståendet om ”råttan i pizzan”. Men påpekar han: ”Det är farligt när sådana teorier får fäste bland de styrande. I dag har vi en konspirationsteoretiker som har gjort karriär på den typen av teorier som president i USA. Då är det fara på färde, då ligger den analysen till grund för beslut. Det är en helt annan sak när det är teorier i sociala medier.”
I ett USA som under Trumps fyra år blivit än mer polariserat kan Trump och hans medarbetares uttalanden skapa ännu större splittring. Risken för allvarliga konfrontationer är överhängande. Det är, precis som Erik Åsard beskrev det 2018, farligt när konspirationsteorier får fäste bland de styrande. Vi får hoppas att det inte urartar helt och att en eventuellt valseger för Biden inte får konspirationsteoriernas mästare, Donald Trump, att spåra ur helt och hållet.