I uppsägningsmeddelandet skriver arbetsgivaren att företaget anseende sjunkit i och med Gladhs intervjuer i media. Jag tror att förtroendet för företaget sjönk ännu mer när det blev känt att Mari Gladh fick sparken för sina inte alltför kritiska uttalanden.
Men företaget som Mari Gladh var anställd hos är bara ett i en hel rad av inblandade verksamheter i PCR-provtagningen. Vad sägs om följande lista som jag gjort bara utifrån reportage på Helagotland.se. Folkhälsomyndigheten, Infosolutions, Region Gotland, Samtrans, Taxi Gotland, Melanders taxi AB och Biltöjsen AB. Inte konstigt att det blev en dålig soppa med så många kockar och att arbetsmiljön för PCR-provtagarna inte förbättrades trots påstötningar långt innan det blev medialt.
Men att det inte känns särskilt fräscht när arbetsgivare sparkar anställda som framför berättigad kritik i media är en sak, nu kan det även visa sig att arbetsgivaren har begått ett lagbrott.
Att offentliganställda har meddelarskydd är nog känt för de flesta. Det innebär att offentliganställda har laglig rätt att prata med media och att arbetsgivaren inte får vidta några som helst åtgärder för att stoppa eller straffa någon anställd i dess kontakter med media. Tanken är att det ska vara lätt att granska vad våra skattemedel används till och hur de skattefinansierade verksamheterna fungerar. Men när utvecklingen ledde till att fler och fler offentliga verksamheter privatiserades minskade också transparensen. Något både regering och riksdag haft synpunkter och letat efter en lösning på. Till slut blev samtliga riksdagspartier överens.
Den 1 juli 2017 trädde den i dag inte alltför nya lagen ikraft.
Lag (2017:151) om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter, gäller i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet som till någon del är offentligt finansierad och som tillhör skolväsendet, utgör hälso- och sjukvård eller tandvård enligt hälso- och sjukvårdslagen eller bedrivs enligt socialtjänstlagen med flera.
Vad säger då hälso- och sjukvårdslagen om vilka verksamheter som ingår. Med hälso- och sjukvård avses i denna lag, åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.
Hur ser då PCR-provtagningen ut? Jo, verksamheten är helt offentligt finansierad, därom råder inga tvivel. Det är nog också rätt tydligt att PCR-provtagning ingår som en del i det som hälso- och sjukvårdslagen beskriv som ”utreda” eller ”förebygga”.
Om jag tolkar lagen rätt har arbetsgivaren genom att säga upp Mari Gladh på grund av hennes kontakter med media begått ett lagbrott. Ett lagbrott som kan ge hen upp till ett års fängelse.
Yttrandefriheten hålls riktigt högt av oss i Sverige och är grundlagsskyddad. Därför har jag har svårt att förstå hur privata arbetsgivares rätt att driva sina företag som de själva vill kan vara överordnat rätten för deras anställda att yttra sig till media. Men den frågan löser vi inte nu. Däremot finns det lagar som skyddar de som arbetar så att säga på uppdrag av oss skattebetalare. Jag kan förstå om Gladhs arbetsgivare inte har haft koll på det meddelarskydd som hens anställda på PCR-provtagningen har då hen vanligtvis inte omfattas av det i sin vanliga verksamhet. Det kan vara en förklaring till att hen så lättvindigt sparkade Mari Gladh. Men det är hens eget ansvar som arbetsgivare att ha koll på vilka lagar och förordningar som gäller för att undvika att begå eventuella lagbrott.