Fransson: "Vaccinproblemen och osynkad politik"

De borgerliga välfärdsexperimenten i vår huvudstad visar sig vara katastrofala i den kris som pandemin för med sig.

Genrebild

Genrebild

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2021-02-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Coronakommissionen lämnade sitt första delbetänkande, vilket behandlade äldreomsorgen, fick äldreomsorgens generella organisation kraftig kritik. 21 regioner, 290 kommuner och ett oräkneligt antal privata bolag försvårade försöken att minska smittspridningen bland våra äldre. Så löd kommissionens dom. De skriver bland annat angående den fragmenterade organisationen ”ju fler som delar på samma ansvar, desto svårare blir det att få helheten att fungera väl i praktiken”.

Nu när landets regioner ska genomföra den största massvaccineringen i modern tid visar sig problemen igen. Region Stockholms vaccinationstakt av personer med hemtjänst är katastrofal. Utifrån den senaste officiella statistiken har Region Stockholm bara vaccinerat 11 procent av de med hemtjänst vilket är 16 procent lägre än den region som ligger näst sämst till och en evighet ifrån Gotlands 77 procent. När det gäller vaccination på särskilda boenden ligger Stockholm också i botten nästan 10 procent efter de regioner som vaccinerat flest.

Med bara en kommun, fem privata utförare i hemtjänsten och lika få privata företag som driver äldreboenden på ön blir vaccinplaneringen hanterbar när den ska genomföras på våra äldre. Ett sen tidigare väl fungerande samarbete mellan socialförvaltningen och de privata välfärdsföretagen har verkligen underlättat och gör nu att Gotland ligger i topp i vaccinsligan för de som bor på säbon eller har hemtjänst. De strukturella problem som landets äldreomsorg så tydligt har blir svåra att förklara på Gotland. Här har vi bra omsorg oavsett utförare, men vi lider också av de strukturella problemen. 

På riksnivå har borgerliga partier som Moderaterna och Kristdemokraterna förstått de problem som äldreomsorgen dras med. I dagarna gick de två borgerliga partierna ihop med Vänsterpartiet i ett förslag om att lägga ytterligare 4,35 miljarder kronor till äldreomsorgen.

Man får ju hoppas att deras partikamrater här på Gotland tar åt sig av sina riksorganisationer för här vill man fortsätta spara in på äldreomsorgen. Under 2020 blev närmare 30 miljoner av äldreomsorgens budget oanvänd vilket ledde till ett stort överskott för socialnämnden. Vi har ju också den tänkta upphandlingen av Sudergården där Moderaterna, Kristdemokraterna och deras allianskamrater planerar för. En upphandling som riskerar att försämra villkoren för både boende och personal. 

Det blir ju rätt märkligt osynkroniserat när en del av partiet vill ge äldreomsorgen mer pengar medan en annan del av partiet vill spara in än mer på den redan krisande verksamheten. Frågan är hur socialnämnden tänker använda alla öronmärkta äldreomsorgsmiljoner som riksdagen skickar till regionen. Kommer man fortsätta spara på våra äldre och använda pengarna till andra verksamheter och fina överskott eller kommer man ta sitt förnuft tillfånga och använda pengarna där de är tänkta? Det får framtiden utvisa.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.