De båda LO-förbunden Handels och Hotell och restaurangfacket har bägge varslat om stridsåtgärder. Orsaken är att arbetsgivarna inte vill gå med på de låglönesatsningar som fackförbunden vill ha och som följer det märke som industrins parter satt. Dessutom har förbunden tagit med krav om bättre anställningsvillkor in i avtalsförhandlingarna efter de misslyckade förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Det är med andra ord inga orimliga krav som ställs av de bägge fackliga organisationerna. Speciellt när förbundens medlemmar är bland de på arbetsmarknaden med lägst löner och sämst villkor. Det är dessutom de bägge förbundens kvinnliga medlemmar som har lägst löner och sämst villkor. Ur ett jämställdhetsperspektiv är den kamp som Handels och Hotell och restaurangfacket bedriver mycket viktig.
Men det är inte alla som uppskattar fackförbundens kamp för mer jämställda löner och villkor. Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, visar än en gång vilken syn de har på fackföreningsrörelsen. Ungdomsförbundet har nyligen dragit igång en kampanj där de uttrycker sitt förakt för facket. De flesta av oss har nog stött på uttrycket ”fuck cancer”, där personer visar sitt hat mot sjukdomen och sitt stöd till de som drabbas. På CUF:s sociala medier kan vi se en grön knuten hand med texten ”Fuck facket”. Precis som de flesta av oss hatar cancer och dess följder och stöder dem som drabbas hatar CUF facket.
Nu är det inte bara CUF som uttrycker sig negativt till fackförbundens kamp för mer jämställda löner. Gotlänningens politiska chefredaktörer, Eva Bofride, anser att Handels strejkvarsel är ”tondövt”. Uppenbart anser redaktör Bofride att det är kvinnor med låga löner som ska betala för coronapandemin genom lägre löneökningar och sämre anställningsvillkor. Annars borde väl fackförbundens krav, som följer det märke som industrins parter satt, vara självklara och ilskan för strejkvarslet istället riktas mot arbetsgivarna.
Ju mer jag tänker på det avtal som Kommunal och dess parter på arbetsgivarsidan kommit överens om desto mer imponerad blir jag. Parterna har verkligen förhandlat fram ett bra avtal där de problem som så tydligt visat sig under pandemin kan börja lösas. I vanliga fall brukar parterna bara byta saker med varandra utan att man kan se någon annan plan än att förbättra avtalet, men för de kommunalanställda hittade man en gemensam plan som också har följts. Arbetsgivarna har insett att man måste förbättra villkoren för att kunna attrahera fler att jobba inom deras branscher. Därför har man i det nya avtalet förbättrat anställningsvillkoren på så sätt att heltid ska vara norm, men samtidigt insett att heltid för anställda som jobbar ständig natt inte underlättar schemaläggningen. Så samtidigt som fler ska få heltidsanställningar sänker man arbetstidsmåttet för de som jobbar ständig natt utan att därmed sänka lönen.
Problemen med så många visstidsanställda har också justerats genom att sänka tiden man kan vara visstidsanställd. Nu kommer man att bli vad som kallas inlasad redan efter 18 istället för 24 månader och får därmed rätt till nästa fasta anställning som ska tillsättas.
Kommunal har varit, vad jag vet, ensamma om att ha förlängda semesterperioder i sina avtal då även maj och september ingår. I det nyss tecknade avtalet får de som på arbetsgivaren begäran förlägger sin huvudsemester i maj eller september också kompensation för omaket.
Men det är även Kommunal som frångått en cementerad facklig fråga och då tänker jag på att facken alltid vill höja minimilönerna. När Kommunal inte fick med sig övriga LO-förbund på sin linje att göra en lönesatsning på yrkesutbildade valde man att lämna LO-samordningen. En i mina ögon framgångsrik klok taktik för Kommunal, men dåligt för LO. Nu fick Kommunal gehör för sitt yrkande och under de tre årliga lönejusteringarna kommer det att fördelas 0,6 procent extra på de med yrkesutbildning, sammanlagt 1,8 procent. Detta görs nu samtidigt som regeringen gör stora satsningar genom omsorgslyftet och redan tidigare satsat stort på yrkesutbildning inom skolans värld. Om offentliga jobb inom skola, vård och omsorg ska bli mer attraktiva och få ungdomar att framöver välja den yrkesinriktningen måste man höja lönerna och förbättra villkoren. Det är inte bara en utmaning för Kommunal och SKR, utan en stor utmaning för hela välfärdssamhället.
Medan handelns och hotell och restaurangbranschens arbetsgivare kämpar emot bättre villkor för branschens lågavlönade kvinnor gör SKR och de privata offentliga arbetsgivarnatvärt om. Det tycker jag är värt att uppmärksamma och jag passar samtidigt på att gratulera Kommunal till ett bra avtal.