Fredrik Gradelius (C) har en hel del att ta igen

Fredrik Gradelius (C) har en del att ta igen som pensionärsrådets nya ordförande. Dialog med pensionärsorganisationerna vore bra.

Äldre man, kanske en pensionär, promenerar med en rullator.

Äldre man, kanske en pensionär, promenerar med en rullator.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2020-07-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under den coronakris som vi nu genomlever har politikerna tagit en hel del bra beslut, även här på Gotland. Många av besluten har tagits i samråd med olika utomstående organisationer och myndigheter. 

Den ekonomiska krisen riskerar att slå hårt på många olika sätt. Därför har regionen tagit en hel del beslut för att motverka problem som man ser det finns risk för. 

Bland annat har man tagit ett antal beslut som ska stärka den hårt utsatta besöksnäringen. Samtliga åtgärder som rör företagande har samordnats med näringslivet och dess företrädare. 

Regionen har även uppfattat en risk för ökat våld i nära relationer. Permitteringar, varsel, uppsägningar, riskgrupper i karantän eller företagare som har det tufft är en bra grogrund för dålig stämning i hemmet. 

Risken att den dåliga stämningen spårar ur till rena övergrepp är överhängande. Något som även kan ses i den statistik över brott i nära relation som polisen redovisar. Här har regionen dragit igång en kampanj tillsammans med kvinnojourer och DACA (Drivers Against Childabuse), där man bland annat tagit fram ett informationsmaterial.

Människor som drabbas hårt av allt som nu händer kan drabbas av psykisk ohälsa. Av den anledningen har regionen tillsammans med MindShift Gotland satsat medel för att sprida kunskap brett i samhället om Första hjälpen till psykisk hälsa.

Regionen har även sett behov av att hitta lösningar på problem för våra äldre och då främst de i riskgruppen 70+. Utökade medel för att skapa digitala mötesplatser och stöd till anhöriga som nu inte kan träffa sina äldre. Men även livesända träningar för att främja rörelse hos de äldre som ska hålla distans och mer eller mindre sitta isolerade i karantän. 

Regionen har även varit förutseende och avsatt medel till bland annat gruppen äldre för insatser som man i dag inte kan specificera. Allt för att vara beredd. Alla dessa beslut är kloka beslut. Men var finns dialogen med företrädare för de äldre? 

Hur tänker regionen få en bred spridning av de åtgärder som vidtas för just de äldre? Hur kommer regionen få reda på vilka åtgärder som fungerar och vilka som behöver justeras eller läggas ner?

Här har Fredrik Gradelius (C), som nyligen utsågs till Pensionärsrådets nya ordförande, något att ta tag i. Innan hans företrädare, moderaten Rolf Öström, avgick hade ingen som helst dialog med pensionärsorganisationerna gjorts angående hur äldres situation under coronapandemin skulle kunna underlättas. Något som andra kommuner och regioner sett som enormt viktigt. 

Även Länsstyrelsen på ön har insett vikten av en så bred kunskap som möjligt om vilka verkningar coronarestriktionerna har på Gotland och bland gotlänningarna och bjudit in företrädare för pensionärerna till sina veckomöten. Om Gradelius tar sitt nya uppdrag på allvar måste han sammankalla pensionärsrådet så fort som möjligt. För det är nu som den dialog som saknats är som viktigast. 

Nu när samhället öppnas upp för resande samtidigt som antalet som testas smittade i covid-19 ökar på Gotland som de äldre måste ha rätt förutsättningar för att undvika smittan. Då är det viktigt med en bra dialog mellan Region Gotlands utsedda ordförande för pensionärsrådet och pensionärsorganisationernas representanter. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.