Friedrich Merz gör radikala utspel

Så hoppas tyska kristdemokraterna besegra extremhögern.

Tyska kristdemokraternas (CDU:s) partiledare Friedrich Merz.

Tyska kristdemokraternas (CDU:s) partiledare Friedrich Merz.

Foto: Ebrahim Noroozi

Ledare2024-09-01 06:02
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Friedrich Merz som leder de tyska kristdemokraterna, CDU, har den senaste veckan gjort radikala utspel om hårdare asylpolitik. Utspelen kommer efter knivattentatet i Solingen den 23 augusti där en 26-årig syrier knivhögg och mördade tre människor. Gärningsmannen hade fått nej på sin asylansökan men hållit sig undan tyska myndigheter.

Efter attentatet gick den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz ut och krävde hårdare knivlagar. Det var då Merz gjorde sitt eget utspel och sa att problemet inte var knivar utan personerna som använde dem. Merz menade att det nu måste vara slut på flosklerna och krävde att nationellt nödläge skulle utlysas i migrationsfrågan. De personer som fått nej på asylansökan skulle genast utvisas. Han krävde också att Tyskland ska sluta att ta emot migranter från Syrien och Afghanistan.

I Tyskland finns det närmare 80 000 personer som fått avslag på asylansökan men som dröjer sig kvar i landet. Under den nuvarande rödgröna regeringen har antalet avvisningar minskat. Förra året lämnade bara 5000 personer.

Merz begärde också ett möte med förbundskansler Scholz. Detta hölls på tisdagsförmiddagen den 27 augusti. Merz föreslog att CDU och Socialdemokraterna, SPD, tillsammans ska ta tag i migrationspolitiken och göra den mer restriktiv. De två partierna har gemensamt majoritet i förbundsdagen. Att Liberalerna och de Gröna inte får något inflytande är enligt Merz ett mål i sig då han inte anser att dessa partier för en ansvarsfull migrationspolitik.

Olaf Scholz har i kommentarer sagt att han är positivt inställd till att samarbeta med oppositionen men att han drar en gräns vid åtgärder som skulle förändra rätten till individuell asyl eller som skulle kräva ändringar i den tyska konstitutionen.

Här skiljer sig de bägge partiledarna åt för när Merz fick frågan på en presskonferens om han kan tänka sig att ändra grundlagarna svarade han att det inte längre får finnas några tabun.

För CDU-ledaren är situationen speciell. Det var ju Angela Merkel som under flyktingkrisen 2015 öppnade gränserna för 1,1 miljoner syrier och 400 000 afghaner. Merkels politik ledde inte bara till en hög invandring utan också till att det europeiska systemet för mottagande i praktiken kollapsade. Merz vill nu att Tyskland ska tala med en annan och tydligare röst om migration i EU. Om reglerna om asyl ska sökas i första ankomstland borde Tyskland överhuvudtaget inte ha några asylsökande vid sina gränser, påpekar han.

Merz utspel har en mer beslutsam ton än tidigare och det handlar nog inte bara om attentatet i Solingen. Det handlar också om delstatsvalen i de två förbundsländerna Sachsen och Thüringen. Det är där det högerpopulistiska partiet AfD har sitt största stöd.

De flesta bedömare menar att Merz genom utspelet i första hand vill hjälpa de lokala CDU-politikerna att inte bli utraderade. I andra hand hoppas han att ett samarbete med SPD om restriktivare invandringslagar ska få bort frågan från det politiska bordet inför nästa års förbundsval, och därmed dra undan mattan för AfD. Om den planen lyckas är minst sagt osäkert.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.