Friskolorna är inte grundproblemet

Så kom då reformutredningen som ska stoppa friskolor från att göra vinster i välfärden. Till viss del en välkommen reform, men problemet ligger djupare än så.

Undervisningens kvalitet är viktigast.

Undervisningens kvalitet är viktigast.

Foto: Alexander Olivera/TT

Ledare2023-11-06 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag finns brister i hur ekonomiska resurser fördelas till friskolor. Dessutom finns det olikheter i hur kommunerna satsar på skolan. Regeringen tillsätter därför en utredning med målet att utveckla ett nytt finansieringssystem för skolan. Målet är bland annat att säkerställa en likvärdig utbildning för alla elever.
Det är bra att en genomlysning nu ska göras för mer jämlikhet och bättre styrning i hela landet. Samtidigt är det beklagligt att diskussionen om skolpengen landar i friskolorna, snarare än att adressera missbruk av skattepengar.

I dag bestämmer kommunerna skolpengen till friskolorna utifrån genomsnittskostnaden för sina egna elever, vilket är orättvist eftersom kommunerna har högre kostnader. De måste alltid vara beredda att ta emot alla elever, oavsett om de till exempel behöver bygga nya skolor eller inte. Det skapar kostnader som friskolorna sällan har. Utredningen ska titta på hur man kan rätta till friskolornas överkompensation.
Om en kommun i nuvarande system förlorar elever till friskolor, ökar kostnaden per elev för kommunen, vilket i sin tur kräver ökade bidrag till friskolorna. Det resulterar i att skolväsendet i kommunen blir dyrare även om antalet elever förblir oförändrat.

Det är bra att regeringen nu vill försöka rätta till denna skevhet. Trots detta är frågan om att säkerställa en likvärdig utbildning betydligt mer komplex och handlar inte bara om pengar.
Det finns mycket mer att beakta här. Utmaningen är inte friskolorna, det djupare problemet är snarare bristande utbildningskvalitet, oavsett om det är i en kommunal- eller friskola. Och det här är något man inte kommer åt genom att strypa pengatillförseln. Då måste det i stället etableras tydliga, målstyrda riktlinjer som definierar vad eleverna ska uppnå i sin utbildning. Visst kan man koppla pengar till resultat, men det löser inte grundproblemet i sig.

Det är ett misslyckande att skolor av låg kvalitet, oavsett om de är kommunala eller friskolor, får fortsätta att bedriva undervisning.
Vad denna genomlysning ska resultera i är att bland annat begränsa vinster i välfärden. En fråga som är viktig och måste diskuteras. Men ganska ofta tenderar både vänstersidan och högersidan att fokusera på sina egna perspektiv och saknar en mer nyanserad syn på saken. Debatten har helt klart spårat ur.
Problemet ligger ju inte i att det förekommer vinster, utan i att en del barn får sämre utbildning och att vissa kan tjäna pengar på det.

Men någonstans måste man ju börja. Om både fackförbundet Sveriges Lärare och Friskolornas riksförbund ser utredningen som något positivt, är det kanske ändå rimligt att förvänta sig förbättringar? Tiden får utvisa det.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.