Trots många frågetecken får Gotlandshem ombildas

Jag förstår inte brådskan när en fråga kommer att påverka många människor på Gotland från 2026 och under en lång framtiden

Regionfullmäktige tog i måndags det mycket viktigt beslutet att låta Gotlandshem ombildas till åtta olika bolag trots dåligt underlag, enligt ledarskribenten. Bilden på regionfullmäktige presidiet är tagen vid ett annat tillfälle.

Regionfullmäktige tog i måndags det mycket viktigt beslutet att låta Gotlandshem ombildas till åtta olika bolag trots dåligt underlag, enligt ledarskribenten. Bilden på regionfullmäktige presidiet är tagen vid ett annat tillfälle.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Ledare2025-02-18 06:42
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlandshem vill sedan hösten ombilda sin bolagsstruktur från dagens enda bolag till ett moderbolag med fyra, sex eller sju bolag under sig. 

Orsaken till förslaget är att spara pengar genom att bland annat momshantering effektiviseras.

Utifrån de handlingar som fanns tillgängliga inför Regionfullmäktiges möte i måndags kunde jag konstatera att det fanns många frågetecken som borde rätas ut innan ett så pass omfattande förslag godkänts. 

Den enda utredningen som fanns i handlingarna var Bilaga 1 Styrning och kontroll som gav en grundlig genomgång av vad olika former av styrning och kontroll betyder och innebär. Däremot saknades en utredning från en utomstående part gällande själva förslaget. 

Och även om både Vänsterpartiet och Miljöpartiet såg bristerna, yrkade på återremiss och ville se bättre underlag inför ett så här viktigt beslut, tog en betydande majoritet av fullmäktige ändå beslutet att låta Gotlandshem köra på. Jag förstår inte brådskan, att bara köra på trots bristande underlag, i en så viktig fråga 

Jag har tidigare berömt den sittande majoriteten för de utredningar de tagit fram, exempelvis de som visar hur ö-läget påverkar regionen ekonomiskt. Men säg den glädje som vara för evigt. 

Först kommer en partsinlaga till flygutredning som i värsta fall kan skada regionens anseende, och nu tar man ett viktigt beslut om Gotlandshems bolagsstruktur helt utan utomstående utredning och helt utifrån bolagets egna önskemål. 

Ingen oberoende part har utifrån de underlag som fanns tillgängliga varit med i processen. Och även om jag inte vill gå lika långt som att uttrycka ett misstroende för Gotlandshem ledning, vilket en fullmäktigeledamot gjorde under fullmäktige, så är det alltid bra att fler med bra kompetens får ge sin syn i viktiga frågor så att beslutet blir så bra som möjligt. 

Det hade bland annat varit bra att få reda på hur de kommuner som gjort den här resan upplever resultatet. 

De frågor som Miljöpartiet ville se utredda håller jag med om fullt ut. De vill utreda vad de kostnaderna som ökad administration och fler styrelser innebär. Vilken påverkan en ny bolagsbildning har på hyresgästerna. De vill se en analys av fördelar, nackdelar och risker gjorda av en utomstående part. Samt klargörande hur den politiska styrningen och insynen i bolaget kommer att säkerställas. 

Viktiga frågor som nu inte fick något svar innan beslutet fattades.

Regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), påtade tydligt under sitt inledande anförande i ämnet att förslaget tagits fram av ägaren och bolaget tillsammans, det vill säga att Region Gotland och Gotlandshem AB samarbetat fram det förslag som låg för beslut.

Fohlin sa också att det under beslutsprocessen tagits emot en hel del input från utomstående parter. Bland annat har både bolag som regionen brukar anlita för utredningsuppdrag tillsammans med ett tiotal andra kommuner, allmännyttor och privata bostadsbolag använts som bollplank. 

Vad som kommit fram under de samtal som förts med den stora mängden av utomstående expertis får vi däremot inte veta. Och tydligen hade varken ledamöterna från Miljöpartiet eller Vänsterpartiet någon kännedom om den fakta som samlats in genom samtalen med de utomstående parterna.

Problemet är ju att det varken är Region Gotland eller Gotlandshem som har ansvaret att ta beslut i frågan. Det ansvaret sitter våra folkvalda representanter i regionfullmäktige på. Och i den församlingen fanns det i alla fall två partier som kände att de inte kunde ta sitt ansvar utifrån det bristande underlaget som fanns tillgängligt. 

Och jag håller med dem fullt ut. Om det nu fanns underlag där utomstående utredande bolag redogjorde för sin syn på förslaget, varför tog man inte med dem i de underlag som fanns tillgängliga för de som skulle ta beslutet. 

Detsamma gäller det som ägaren och bolaget fick reda på genom kontakten med ett tiotal andra kommuner, allmännyttor och privata bostadsbolag. Där deras erfarenheter av liknande ombildningar kunde ge fullmäktigeledamöterna mer kött på benen innan de tog beslut om en ny bolagsordning.  

Nu fanns det som jag skrev tidigare en klar majoritet av fullmäktiges ledamöter som inte såg några som helst problem med förslaget till ombildning eller det bristande underlaget, och vi lär ju få reda på hur ombildningen kommer att fungera. 

För trots alla frågetecken får nu Gotlandshem ombildas till ett moderbolag och sju stycke underbolag.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.