Bokslutet för 2022 var uppe till debatt och främst det positiva utfallet, men det var lite olika syn på orsakerna bakom det rekordstora överskottet. Från den nuvarande ledningen som var i opposition under 2022 berömde man den s-ledda regeringen och de stora statsbidrag som regionen fick. Medan den nuvarande oppositionen som styrde under 2022 gav sig själva beröm för väl genomfört arbete. Lars Thomsson (C) var till och med så vänlig att han välkomnade den nya ledningen till dukat bord.
Men vi som sett den första delårsrapporten förstår att bordet numera är både avdukat och borttaget. Man skulle till och med kunna påstå att matsalen är låst.
Nu är det är varken Lars Thomsson eller Eva Nypelius som dukat av det eller tagit bort bordet. De är inte heller skyldiga till den låsta matsalen. Det går inte heller att se att det är någon utflyttning som skett som minskar skatteunderlaget. Det vi ser är en följd av Putins krig i Ukraina som skapat en ekonomisk verklighet som utmanar vår välfärd. Det är Putin som dukat av bordet, medan regeringen med sin undfallenhet att kompensera kommuner och regioner tagit bort bordet och låst matsalen.
Det som nu återstår för kommuner och regionen är att ta hand om de rester som kan finnas kvar i visthusboden där den s-ledda regeringens väl förda politik kan ha lämnade kvar något ätbart i form av överskott under pandemiåren.
Från centerhåll verkar Gotlandshems verksamhet stå och falla med den avgående ordföranden Peter Norman. Det kunde man läsa mellan raderna när Centerpartiets motion om Gotlandshems styrelsesammansättning debatterades. I motionen vill C att det skrivs in i GotlandsHems bolagsordning ”att styrelsen ska bestå av minst två ledamöter samt två suppleanter som har affärsmässig kompetens eller branschsmässig kompetens” debatterades. Under debatten framkom att centern ser Peter Normans inträde som ordförande i som det stora uppvaknandet för bolaget. Något som med en ny styrelse skulle riskera att raseras och att bolaget då återigen skulle hamna i någon form av mörker.
Men den som kommer ihåg hur den tillträdande ordföranden Mats Ågren agerade under sin förra period som Gotlandshems ordförande vet att Ågren tände det ljus som av C nu tillskrivs Norman. Dessutom lyckade Ågren bygga nya lägenheter i en omfattning som ingen ordförande varit i närheten av därefter.
Man kan också fundera över vilken kompetens som centern avser i motionen. Vad är affärsmässig kompetens? Ska du ha drivit ett aktiebolag med flertalet anställda under flera år eller räcker det med att ha varit med i ett UF-företag under gymnasietiden? Eller räcker det med att en nära anhörig haft en affärsmässig verksamhet för att kompetenskravet ska uppfyllas? Och vad är branschmässig kompetens? Räcker det med att ha varit fastighetsägare eller ska du ha drivit ett fastighetsbolag? Och hur ser man på de som bedriver konkurrerande verksamhet? Ska konkurrenter ha företräde till styrelseposter och därmed möjlighet att tillförskansa sig affärshemligheter för att politikerna ska kunna uppfylla kraven?
Som ni förstår finns det många frågetecken kring motionen och den avslogs också av en överväldigad majoritet.
Utifrån debatten om 2022 års bokslut och delårsrapport 1 ser jag de utmaningar som politikerna har inför budgetbeslut för 2024. Jag är inte avundsjuk. Dessutom ser junimötet ut att bli som vanligt, det vill säga för långt. Jag upprepar med en dåres envishet att det borde vara ett eget möte för budgetfrågan. På så sätt kan både budget och andra viktiga frågor debatteras fullt ut. Vilket inte sker när mötet drar ut så långt på tiden som budgetmötet gjort historiskt. Så vi får väl se fram emot ett långt och tungt möte den 19 juni.