Det enda jag ser som intressant att skriva om är en motion och en interpellation. Meit Fohlin (S) hade lämnat in en motion om lågtröskelboende. Frågan var uppe för ett år sedan och då fick förslaget kraftig kritik från borgerligt håll då frågan enligt dem togs upp i fel forum. När frågan sen togs upp i rätt forum fanns det enligt den borgerliga majoritet inget problem att åtgärda. Nu när det gått ett år utan att det hänt något har även borgerliga politiker sent omsider fått upp ögonen och motionen fick ett bra mottagande. Nu kan arbetet med ett lågtröskelboende dra igång. Något som verkligen behövs på vår ö.
Efter att ha lyssnat på gårdagens fullmäktige är det uppenbart för mig att det inte ingår några krav på de anställdas villkor när alliansens företrädare diskuterar kvalitén på äldreomsorgen. Oavsett vad olika forskare kommit fram till när det gäller sambandet mellan omsorgens kvalitet och andelen timanställda är de anställdas villkor inget man ens försöker ha koll på.
Meit Fohlin hade i en interpellation ställt ett antal frågor till socialnämndens ordförande Rolf Öström (M). Frågorna handlade om det stora kvalitetsproblem som hör ihop med en stor andel timanställda inom äldreomsorgen. Något som bland annat coronakommissionen beskriver i sitt första delbetänkande.
Fohlin frågade bland annat vilka åtgärder Öström tänkte vidta ”framåt för att trenden avseende andel timanställda ska vända och Gotland i högre grad ska leva upp till Coronakommissionens intentioner och råd?” En fråga vi inte fick några svar på, förutom det svar som alltid dyker upp från borgerligt håll i diskussionen om öns äldreomsorg. ”Vi ställer samma kvalitetskrav på alla våra boenden oavsett om det är i egen regi eller privat.”
Men stämmer verkligen det? Öström hade tagit fram statistik på de äldreboenden som är i regionens drift, men saknade uppgifter om andel timanställda för de privata. Tar man corronakommissionens slutsats på allvar borde väl frågan om andelen timanställda även vara en av de detaljer som regionen bör ha koll på? När Fohlin utgick från uppgiften att de privata boendena har fler timanställda kontrade Öström med att han inte hade sett den informationen gällande Gotland och krävde av Fohlin att ge honom den.
Det är märkligt att socialnämndens ordförande, som har ansvaret för öns äldreomsorg, kräver av andra att ta fram statistik från de privata utförarna när det gäller anställningsvillkor. Trots att de är så starkt förknippas med omsorgens kvalité. Om alliansens företrädare har ett intresse för de äldres situation och tar den på allvar borde de också se till att ha tillgång till statistik över anställningsvillkoren hos personalen på de privata boendena. Men som sagt, jag har svårt att se att de privatanställdas villkor är av något större intresse för alliansens företrädare när det gäller kvalitén på omsorgen.
Slutligen, ett helt annat ämne. Visst är det märkligt att misstroende och agg mot att arbetarklassen organiserar sig sitter så djupt i ledarsidan Gotlänningens ryggmärg. Är det inte LO-förbund som anklagas för maffiametoder när de vill ha schysta villkor för sina medlemmar, är det hyresgästföreningen som misskrediteras för sitt viktiga arbete, vilket skedde i lördags. Den uppmärksamma har säker redan sett att liknande påhopp aldrig förekommer när det skrivs om tjänstemannaförbund, företagarföreningar eller LRF.