Fusk ska inte tillåtas löna sig

Kriminella ligor har satt fuskandet i system, och sålt provsvar till personer som vill kunna komma in på populära utbildningar.

Ledare2020-06-03 05:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under de senaste åren har många fall av fusk på högskoleprovet avslöjats. Regeringens utredare har trots det föreslagit att de som fuskat ska få behålla sina högskolepoäng, trots att de kommit in på utbildningen på falska grunder.
Den som fuskar på högskoleprovet gör sig skyldig till osann försäkran och kan dessutom få sin antagning återkallad. Det innebär att personen inte får gå kvar på den utbildning som han eller hon antagits till på felaktiga grunder. Regeringens utredare har dock föreslagit att även de som genom fusk antagits till utbildningar och sedan fått antagningen indragen ska få behålla sina högskolepoäng. Bland annat Uppsala universitet och Karlstads universitet har nu också tillstyrkt förslaget.


Det är märkligt att den som fuskat sig in på en utbildning ska få behålla sina utbildningsresultat. Den som från början inte gjort sig förtjänt av att gå utbildningen bör inte få behålla poängen. I så fall kan de söka till utbildningen på andra lärosäten och tillgodoräkna sig poängen ändå.
Enligt utredningen kommer det vara svårt att förhindra tillgodoräknande oavsett. Reglerna för validering innebär att många högskolor sannolikt ändå skulle behöva räkna in poängen. Regeringens utredare räknade även med att högskolor och universitet är självsanerande mot fuskare, eftersom de inte lär klara utbildningen.
De flesta utbildningar erbjuder dock möjligheter att göra studieuppehåll och göra om tentor man inte klarar. Den som väl har blivit antagen har goda möjligheter att ta examen, även om det drar ut på tiden. Det är ofta svårare att antas till utbildningen än att klara den, eftersom man konkurrerar om platserna med andra. Men det gör det inte mindre fel att fuska sig till en plats.
 

Det vore rimligare att återkalla högskolepoängen såsom Luleå tekniska universitet och Högskolan i Skövde har menat i sina remissvar. Ett straff bör avskräcka andra från att göra samma sak. Om den som fuskar på högskoleprovet ändå tjänar på det är det föga avskräckande.
Givetvis bör inte högskolepoäng återkallas bortom rim och reson. En person som hunnit ta examen bör inte kunna få det omprövat utan särskilt starka skäl. Sådant som ligger långt tillbaka i tiden bör kunna preskriberas, som vid brott. Men fusk får inte tolereras. Det bör alltid leda till sanktioner. Det vore lämpligt om domstolarna fick en möjlighet att pröva varje fall för sig med möjligheten att återkalla högskolepoäng eller åtminstone stänga av fuskare från alla högskoleutbildningar under längre perioder.


Antalet utbildningsplatser är begränsat. Varje person som fuskar sig in på en utbildning tar platsen från en person som läst på och ansträngt sig. Det är inte rätt att fuskare tillåts beröva andra deras drömutbildningar utan kännbara konsekvenser. Om fusket ska stävjas bör huvudregeln vara att fuskare inte får behålla sina resultat när de upptäcks.