Klimathot, global uppvärmning, grön omställning. Frågorna som rör världens miljö och klimat har varit centrala i flera år nu.
Orsaken är ökningen av koldioxiden i atmosfären till följd av förbränning av fossila bränslen. Det har orsakat en växthuseffekt. Det gäller att hejda den.
Tecken tyder tyvärr på att det är bråttom. Den globala uppvärmningen ser ut att gå fortare än beräknat. Åtgärder behövs mot den.
Och en process är igång på flera områden, som el- och energiförsörjning, transportsystem, tillverkningsprocesser och en del till. Det har inletts åtgärder. Frågan är om de är tillräckligt många och görs i den takt som behövs.
Ett område är transportsektorn. Den har delar som flyg, tåg, fartyg, bussar, lastbilar, bilar. Flyget har omnämnts en del. Och begreppet flygskam kom för några år sedan som kopplat till flygresande som borde undvikas för att minska utsläpp av koldioxid.
Tåg ses som ett bra sätt att resa som ger små utsläpp av koldioxid. Det är i Sverige där nästan all tågtrafik är elektrifierad. I flera länder orsakar tågtrafiken utsläpp av koldioxid eftersom tågen drivs av lok som går på diesel.
Tekniken har en central roll när fossildrivna tekniska system ska ersättas med främst eldrivna. Och det finns flera sorters energikällor som kan ge el, som vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, solkraft, vågkraft men även vätgas.
Japan har valt att basera eldrift på vätgas som en del i sin gröna omställning. Det ger inga utsläpp av koldioxid om vätgasen görs genom delning av vattenmolekyler till väte (och syre) genom att tillföra förnyelsebar energi från solkraft, vindkraft, vattenkraft eller vågkraft.
I Europa och Sverige används inte vätgas i någon större grad, allmänt eller för bilar. För bilar är det främst elbilar som är alternativet att ersätta bilar drivna av bensin eller diesel, som fasas ut.
Norge har legat långt fram gällande det i flera år och nu har en hög andel helt eldrivna bilar och hybrider (delvis eldrift) bland de nya (sålda, registrerade) bilarna. Andelen bilar som kan gå på el stiger i Norges bilpark.
Under 2021 nyregistrerades mest bilar någonsin i Norge, drygt 176 000. Nästan två tredjedelar (64,5 procent) var eldrivna, 113 700 stycken. Av norska bilparken på 2,8 miljoner (registrerade) bilar är nästan en femtedel, drygt en halv miljon, eldrivna.
Cirka 100 000 bensin- eller dieseldrivna bilar togs ur bruk i Norge 2021. Norge är alltså ett land där de eldrivna bilarna ökar snabbt, bland nya bilar och totalt. Flera av de senaste månaderna har andelen av de nyregistrerade bilarna i Norge som är (helt) eldrivna varit runt 80 procent.
I EU-länderna går det långsammare med elbilarna än i Norge, men de blir fler. Under 2021 var drygt nio procent av EU-ländernas nya bilar elbilar (enbart el). Flest var de i Nederländerna med 20 procent, följt av Sverige med 19 procent och Österrike med 14 procent.
Laddhybrider drivs delvis av el. Andelen av dem bland de nya bilarna är ungefär lika stor som elbilar i många EU-länder. I Sverige 2021 var de 26 procent. Totalt blev det 45 procent av nya bilarna i Sverige som helt eller delvis var eldrivna.
I Danmark och Finland var nya laddhybrider runt 21 procent 2021. Bilar med eldrift ökar och bensin- och dieseldrivna bilar som är äldre avvecklas. Takten är hög i Norge. Och Sverige närmar sig Norges takt.
Frågan är om det går tillräckligt snabbt i ljuset av växthuseffekten. Åtgärder på fler områden behövs, som att fasa ur fossilkraft gällande fartyg, lastbilar, tåg (andra än Sverige) på transportområdet.
Gällande bilar sker tydlig grön omställning i Sverige och Norge. I båda inverkar även politiska styrmedel för det.