Gängen går över gränsen till Norge

“Som att sno godis från barn”. Så har de svenska gängens intåg i Norge beskrivits.

Det finns många sätt att ta sig mellan Sverige och Norge.

Det finns många sätt att ta sig mellan Sverige och Norge.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Ledare2025-01-01 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Spridandet av det “svenska tillståndet”, med skjutningar och sprängningar, är något som i allt större utsträckning oroar den norska allmänheten och polisen. 

Svenska gängkriminella lockas av höga gatupris på droger och en avsaknad av konkurrens från lokala gangsters. En avhoppad svensk gängkriminell beskriver i ett reportage i Svenska Dagbladet (27/12) hur man, till skillnad från i Sverige, inte ens märkte när man körde in på någons försäljningsområde i Norge. “Vi såg det inte ens som nätverk. Det var småpojkar”, berättar han om sina kontakter med norska kriminella.

I ett annat vittnesmål ur samma reportage berättas hur droger smugglas över den svensk-norska gränsen, som är Europas längsta på över 160 mil och relativt glesbefolkad. Exempelvis väljs den tullbevakade Svinesundsbron i närheten av Strömstad bort till förmån för obevakade landsvägar längre norrut. I vissa fall så långt norrut som vid Riksbyn i Kiruna kommun, i syfte att ge sken av att vara vanliga fjällvandrare. Med väskor fulla av cannabis. 

Det är dock inte bara möjligheten att tjäna pengar som lockar svenska gängkriminella till vårt grannland. Även de pågående gängkonflikterna driver svenska gängkriminella till Norge enligt Olav Røisli, polischef på Kripos (den norska motsvarigheten till Nationella operativa avdelningen). “Man blir trött av att leva i krig. De signaler vi får från Sverige tyder på att konflikterna där kan vara en anledning till att vissa reser hit”, lägger han till. Norge tycks alltså vara på väg att bli ett resmål för krigströtta svenska gängkriminella, som tycker sig vara i behov av lite permission. 

Svenska gängkriminella har även försökt expandera sin verksamhet till Danmark. Där stötte de emellertid på patrull. På den danska sidan av sundet råder en helt annan mentalitet när det kommer till brott och straff, särskilt beträffande organiserad brottslighet. Om ett brott kan kopplas till organiserad brottslighet blir straffet dubbelt så hårt. Detta märktes inte minst i samband med dubbelmordet i danska Herlev 2019, där två svenska gängkriminella sköts ihjäl av fem medlemmar ur det rivaliserande svenska gänget “Dödspatrullen”. De två yngsta var 17 år vid tillfället, men dömdes trots det till 16 års fängelse i motsvarande danska hovrätten. Detta efter att ha överklagat tingsrättens ursprungliga dom på 20 år. 

Det kan jämföras med de sju år som en 17-åring nyligen dömdes till i svensk domstol för en “regelrätt avrättning” i Bagaregården i centrala Göteborg i somras. Eller den, med svenska mått mätt, rekordlånga domen på tolv år för den 16-åring som inom ett dygn begick tre mord och sju mordförsök på barnfamiljer i Västberga och Tullinge i oktober förra året.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.