Gardell ledde medan Gradelius antecknade

Tommy Gardell (S) på väg mot expertpanelen, medan Fredrik Gradelius (C), förbereder sig vid datorn för att anteckna vad som sägs.

Tommy Gardell (S) på väg mot expertpanelen, medan Fredrik Gradelius (C), förbereder sig vid datorn för att anteckna vad som sägs.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2019-10-22 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag blev det åter en ledare med svar och svar på svar, men denna gång om samma ämne.

Debatt

Svar på Erik Franssons ledare i Gotlands Folkblad den 18/10-19.

I onsdagskvälls var jag på ett möte hos Grönt Centrum som handlade om enskilda vägar, arrangerat av Hela Sverige ska leva på Gotland. För mig som centerpartist är det ett mycket viktigt ämne eftersom landsbygdsutveckling är en av våra absolut viktigaste frågor. Jag tycker det var ett jättebra möte med konstruktiv ton och bra dialog och jag och de andra som samlats fick lyssna på kloka ord från bland annat LRF, Länsstyrelsen och min partikamrat Lars Thomsson. Därför blir jag förvånad över att Erik Fransson i fredagens Gotlands Folkblad skriver att Centerpartiet lämnat walkover och att borgerliga politiker inte dyker upp på viktiga möten. 

Erik Fransson kanske missade mig i församlingen där jag satt vid bordet längst fram i rummet. 

Fredrik Gradelius (C)

Svardirekt

Nej, jag missade inte att Fredrik Gradelius (C) var närvarande på mötet. Inte heller att Eva Gahnström (C) som sitter i tekniska nämndens arbetsutskott var närvarande. Men det som nog ingen missade var att Tommy Gardell (S) fick föra både tekniska nämndens och regionens talan på mötet. Något som tydligen inte var första gången trots att vi har bytt politisk ledning och borde se nytt politiskt ledarskap.

Den 25 september hade nämnde Tommy Gardell i sin roll som gruppledare för Socialdemokraterna i tekniska nämnden en insändare med rubriken: ”Alliansen nonchalerar möten med funktionshindrade”. Kritiken som framfördes var att de allianspolitiker som fått uppdraget att närvara vid samrådsmöten med funktionshindrade vid olika tillfällen varken deltog eller hade anmält förhinder. I det insändarsvar, som de frånvarande politikerna skrev, framkom att det var olyckligt att de inte var med, men att informationen ändå kommer fram till dem som behöver den.

Jag uppfattade att det fungerade på liknande sätt under mötet om enskilda vägar och att Karl-Johan Bobergs (C) frånvaro är olycklig, men att Gradelius var på plats för att föra anteckningar som Boberg med flera sen får ta del av.

Men att föra dialog är så mycket mer än att föra anteckningar. Alla som någon gång försökt informera andra vet att det fysiska mötet blir så mycket bättre än att ge informationen skriftlig. Tonläge och kroppsspråk ger orden nyanser man aldrig kan få till i skrift. Jag tror också att de privatpersoner som deltog på mötet om enskilda vägar blev besvikna över att de politiker som nu ska styra här på ön antingen var frånvarande eller fungerar som mötessekreterare. 

När funktionshindrade istället för att möta styrande politiker för dialog möter personer som för anteckningar blir det inte bra. När personen som på ett eller annat sätt vill se lösningar för enskilda vägar inte får träffa de som har makten över frågan, utan bara ett regionråd som för anteckningar, blir det inte heller bra. Jag tycker den bild som jag har satt till den här artikeln är talande. Tommy Gardell, gående till höger i bild, på väg mot expertpanelen för att föra tekniska nämndens och Region Gotlands talan, medan Gradelius, sittande med dator till vänster om Gardell, förbereder sig för att anteckna vad som sägs. Ett tydligt tecken på att man lämnar walkover i matchen. Men serien är inte slut och möjligheten att få till ett närvarande ledarskap är inte över. Frågan är om man vill.