Gårdsförsäljning litet steg i rätt riktning

Trots att förslaget är urvattnat underminerar det Systembolagets ställning. Det är faktiskt värt att fira.

Liten förändring och bara för små tillverkare. Men även ett urvattnat förslag om gårdsförsäljning av alkohol går i rätt riktning.

Liten förändring och bara för små tillverkare. Men även ett urvattnat förslag om gårdsförsäljning av alkohol går i rätt riktning.

Foto: Reino Jillker

Ledare2024-06-09 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gårdsförsäljningen har varit en oväntad konflikt i regeringen. Moderaterna och Liberalerna har varit för, medan Kristdemokraterna satt sig på tvären. Framför allt har socialminister Jakob Forssmed (KD) varit aktivt ointresserad. Något som varit avgörande då det är hans departement som bereder frågan.

Men på en presskonferens på onsdag morgon ändrade han sig. Gårdsförsäljning är bra för besöksnäring och landsbygd, ja rentav hela svenska folket, förklarade Forssmed.

Det stora problemet har varit EU:s syn på Systembolaget. Monopol är förbjudet i unionen. Men när Sverige gick med fick vi ett undantag. I EU:s ögon är det märkligt att vi skulle tillåta vissa tillverkare att runda monopolet. Jurister har vridit och vänt på denna problematik i flera utredningar och kommit med motstridiga utlåtanden. Det är främst därför Forssmed och hans parti kunnat vara så emot trots sina annars borgerliga böjelser. Mantrat har varit att visst hade gårdsförsäljning varit trevligt men det får inte hota Systembolaget. 

Regeringens tankar, som ännu inte nått riksdagen, är mycket försiktiga. Först måste alla besökare betala för en ”upplevelse”. Vad det innebär återstår att se. Men antagligen rör det sig om någon form av symbolisk rundvandring eller film. Inte heller får man köpa hur mycket man vill. Trots att det inte kommer vara billigare än på bolaget får enbart tre liter vardera av vin, öl eller cider köpas. Max 70 centiliter sprit gäller också, det vill säga en normalstor flaska.

Det pratas också om att kassapersonalen inte ska få sälja några produkter utan att först ha hållit en förmanande föreläsning och alkoholens skadliga effekter. Känslan är att det varit hårda förhandlingar med mycket styvnackade motståndare.

Dessutom får inte alla bryggerier och brännerier vara med. Regeringen har satt en volymgräns i produktionen på maximalt 75 000 liter sprit, 200 000 liter vin och 400 000 liter öl eller cider per år. För en lekman kan det låta mycket. Men det utesluter ändå många små och populära tillverkare som Hernö gin vid Höga Kusten och Oppigårds bryggeri i Hedemora. Bolagen anställer runt 20 personer vardera. Tankarna på att enbart vinproducenter som gör produkter från egen odling ska omfattas av gårdsförsäljning lär också ställa till det.

Det är lätt att hänga läpp över ett så klent förslag. Men det vore att ta ut förlusten i förskott. Gårdsförsäljningen slår in en välbehövlig kil i den svenska alkohollagstiftningen. När världen bevisligen inte går under av att några turister köpt tre dyra flaskor vin uppstår utrymme för fler uppluckringar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.