Gen Z kommer rädda företagsvärlden

Att bojkotta företag som agerat problematiskt har blivit populärare på senaste tiden. Och gen Z gör helt rätt i det.

Unga väljer bort fast fashion allt oftare, då företagen inte respekterar mänskliga rättigheter eller värnar om miljön.

Unga väljer bort fast fashion allt oftare, då företagen inte respekterar mänskliga rättigheter eller värnar om miljön.

Foto: Niklas Holm

Ledare2023-08-12 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är många som inte förstår sig på generation Z. Klimatångest, slangord och en obryddhet utan dess like är några av de fördomar som personer födda mellan 1997 och 2012 fått dras med. Men trots att de till synes är en generation som verkar svår att göra nöjd, så är deras krav inte orimliga. Allt de efterfrågar är att företag har samma värderingar som de har. En ny studie visar att generation Z använder sin konsumtionsmakt i högre utsträckning än andra. Tack vare det kommer de kommer rädda framtidens företagsvärld. 

 

Över 70 procent av alla som tillhör generation Z har någon gång valt bort att köpa varor från företag som inte står för deras värderingar, kopplat till arbetsrättsliga villkor, mänskliga rättigheter eller miljö. Det är viktigt för dem att stötta företag som försöker göra gott i världen. De handlar mycket på second hand och bojkottar mer än gärna företag som säljer fast fashion eller har dåliga arbetsvillkor.

 

De har förstått vad konsumentmakt handlar om – att vi politiskt kan påverka med våra pengar. Att efterfråga schyssta villkor och klimaträttvis produktion har en viktig betydelse. Det har blivit ett sätt för dem att påverka samhället. Något som tidigare generationer inte tagit på så stort allvar. ”Det gör ändå ingen skillnad”, eller så saknar man medvetenheten om hur produktionen av våra kläder och prylar faktiskt går till. 

 

Att modebranschen producerar 300 miljoner ton plast per år är det kanske få som vet. För att inte tala om utsläppen, de slavliknande arbetsförhållanden och råvaruutvinningen. Ett exempel är det kinesiska företaget Shein som växte i popularitet under pandemin. Tack vare plattformen TikTok, där man ofta samarbetar med influencers för att marknadsföra sina extremt billiga kläder. Men det som inte marknadsförs är de giftiga kemikalierna som används i plaggen eller hur de som syr kläderna inte kan leva på sin lön. Trots det väljer människor billiga kläder utan att tänka på vilka som får betala det verkliga priset. 

 

Med tanke på att generation Z är de som är mest aktiva på TikTok är det beundransvärt att de inte låter sig influeras av reklamen. I stället väljer de att handla i linje med sina värderingar. Hade tidigare generationer haft samma integritet hade den miljöförstöring vi sett från företag nog inte varit lika utbredd. Det hade också varit svårare för företag att låtsas som att de gör något bra för miljön, då de granskas av konsumenterna. 

 

Men generation Z har inte bara hög integritet när det kommer till vad de handlar. Utan också var de arbetar. Många tar ställning mot företag som utnyttjar ung arbetskraft eller har en ohållbar arbetsmiljö och vägrar jobba kvar. Att vara lojal på bekostnad av sin mentala eller fysiska hälsa är inte ett koncept som gen Z köper. Och det handlar inte om att de inte är hårt arbetande eller att de är obrydda. Utan det handlar om principer. Värderingar. Att vilja associera sig själv med företag som står för samma värderingar som de själva har. Och det innebär att företagen kommer behöva anpassa sig. 

 

Vi behöver alla inspireras av gen Z – de har förstått vad det handlar om. Vi som konsumenter och anställda har stor makt att påverka, genom att välja bort företag som inte står för våra värderingar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratis