Bättre vara föredöme än avskräckande exempel

När klimatfrågorna samsas med närings- och energifrågorna kan det hjälpa en regering som vill fatta de klokaste snarare än de mest symboliska besluten

God elförsörjning är god klimatpolitik.

God elförsörjning är god klimatpolitik.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-10-22 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är många som nu kritiserar den nya borgerliga regeringen för att miljöfrågorna nu inte ska hanteras i ett eget departement, utan samexistera med närings- och energifrågor. Det är bara ett trubbigt tillhygge de fått tag när de famlat efter något att slå mot regeringen med. Den tyska regeringen, som det svenska Miljöpartiets motsvarighet Die Grünen är den del av, valde att göra en liknande förändring. Det finns goda argument för att dessa frågor är besläktade med och påverkar varandra och bör samlas i ett gemensamt departement.

Den nya regeringen kritiseras också för att den skruvar ner ambitionerna i klimatfrågan.

I själva verket har vi nu fått en regering som kan bedriva en mer rationell politik på detta område, med gynnsamma konsekvenser.

Den här regeringen kommer inte att med obefintlig konsekvensanalys lägga ner fungerande kärnkraftverk. Den kommer inte att orsaka att oljekraftverk som tidigare haft ytterst begränsad användning börjar elda för fulla fat. Den kommer inte att bedriva en politik som gör att Sverige tvingas importera alltmer el som genererats genom att elda fossila bränslen. Den kommer inte att ha ministrar som twittrar om elpriset så snart det blåser. Den kommer inte att tappa fokus och ägna sig åt symbolfrågor som plastpåsskatt och elcykelsubventioner till bemedlade.

Det framställs ofta som att svenska beslut i ena eller andra riktningen skulle vara avgörande för klimatet. Det är en grotesk överdrift. Sveriges andel av de globala koldioxidutsläppen är cirka 0,2 procent. Vi kan få global effekt genom att framstå som ett efterföljansvärt exempel. Det gör vi inte när vi förstör vår egen elförsörjning och utsätter medborgarna för vilt varierande och höga elpriser. Det gör vi inte när en uppskruvad reduktionsplikt driver upp just våra bränslepriser i stratosfären.

En rationell politik med goda resultat och positiva miljöeffekter innebär bland annat att Sverige på nytt kan satsa på kärnkraft istället för att planlöst avveckla den. På så sätt kan vi trygga vår egen elförsörjning och i ökad utsträckning exportera fossilfri el till våra grannländer. Samtidigt upphör behovet av import av el från brunkol, stenkol, gas och andra fossila energikällor. Elektrifieringen av industri och transporter kan genomföras. Sverige kan bli ett gott istället för att avskräckande exempel.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.