När den ryska gasleverantören Gazprom sensommaren i fjol började agera märkligt ledde detta i kombination med stiltje till att gaspriset vid fjolårets slut var tio gånger högre än vid dess början. Brist och höjt pris på gas gav brist och höjt pris på kvävegödsel. Rysslands plötsliga exportstopp förvärrade läget. Priset var innan kriget runt det tredubbla mot de senaste årens nivåer.
I Sverige har vi trots allt löst det hjälpligt för denna säsong. Spannmålspriset har förvisso även det stigit, så för växtodlarna finns chanser för bibehållna marginaler. Djurbönderna får det däremot riktigt tufft. Ökade priser på gödsel och drivmedel har emellertid inneburit ökad risk. Slår skörden fel blir det kostsamt, och vissa drar ner på sin odling. Uppskattningar innan kriget pekade på en svensk minskning om mellan fem och tio procent. Mer i vissa andra länder.
Europa var alltså redan innan Rysslands krig mot Ukraina lite försvagat. Sanktioner från väst och exportstopp från öst komplicerar ytterligare. Vissa debattörer pekar på att Ryssland är en svag ekonomi, men det är en stor aktör på råvarumarknaden. Till exempel är det världens största exportör av både vete och kväve. Det är dessutom ganska stort på fosfor, och har gjort sällskap med Vitryssland som är stort på kalium.
Även här går vissa debattörer bort sig. Det finns nämligen olika sorters gödsel. Det går alltså inte att bara titta på handelsvärde då kväve är det billigaste av makronäringsämnena, men också det som behöver tillföras varje år.
En världsmarknad utan Ryssland och Ukraina, men även Vitryssland, är svår att manövrera på. Många pratar om olja. Den kommer bli dyr och vi kommer rimligtvis se bristsituationer, men det går att pumpa upp mer. Gasen torde i så fall vara ett större problem. Produktions- och överföringskapacitet saknar de marginaler som krävs för att ersätta rysk gas. Det här ställer till det för tongivande EU-länder såsom Tyskland och Italien. Dessa har också i diskussionerna om sanktioner mot Ryssland haft en lite mjukare hållning.
Gödseln har potential att bli ett riktigt stort problem. Dels för att vi blir utan rysk gödsel, dels för att en del av den europeiska produktionen vilar på rysk gas. Mindre gödsel ger mindre mat. Risken för en minskad livsmedelssäkerhet är därför påtaglig, även i Europa. Det är dock inte bara vår säkerhet som är beroende av att vi springer på rätt bollar och fattar kloka beslut. Minskad livsmedelssäkerhet kommer slå hårt i mindre bemedlade länder. Minns att den arabiska våren tändes av vetepriser som var mycket lägre än dagens.
Också Ukraina påverkas av våra beslut. Det vi gör och säger har betydelse. Det är därför viktigt att vi skyndsamt säkerställer vår produktion och tillgång på gödsel och energi. Världen har inte råd med att Europa försvagas av bristande livsmedelssäkerhet, eller än värre tittar bort för att vi inte har råd med annat. Att kasta mindre mat är viktigare för fred än vad minskad bilkörning är.