Vilka regler är viktigast att följa när det gäller regionens ekonomiska styrning?
De som ger konkreta konsekvenser direkt eller de där man i och för sig gör rätt, men där alternativa konsekvenser helt uteblir?
Socialdemokraterna drev hårt frågan om att de redovisningar från de nämnder som beräknas gå med underskott inte var föremål för beslut under fullmäktiges sammanträde i går. De var inlagda som informationsärenden, medan RF:s uppdrag till samma nämnder för att åtgärda underskotten, togs under ärendet där delårsrapporten behandlades.
Det räcker inte konstaterade även revisorernas ordförande Mats Ågren som alltså gav oppositionen stöd i dess kritik. Beslutet blev dock i enlighet med Alliansens förslag så troligtvis kommer revisorerna att göra det till en ansvarsfråga, det vill säga inte föreslå ansvarsfrihet för regionledningen när årsredovisningen ska behandlas.
Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, klargjorde med all önskvärd tydlighet den märkliga konsekvens som blir av detta, helt regelrätta, hantering.
Först skulle alltså regionfullmäktige, också helt enligt reglerna, avkräva nämnderna att vidta åtgärder för att hålla budget för att i nästa stund behandla en ansökan om tilläggsanslag för att täcka det underskott man nyss bestämt inte är acceptabelt? En sån ordning skulle inte bidra till den budgetdisciplin som är nödvändig när behoven hela tiden är större än resurserna för att tillgodose dem.
I övrigt håller regionledningen hårt i gotlänningarnas skattepengar medan oppositionen i fyra separata budgetförslag sa nej till alla besparingar och utlovade istället satsningar och utökningar.
De kritiserade också kraftigt att Alliansens besparingar inte var formulerade men sa inget om var deras egna 20 miljoner kronor i besparingar skulle tas.
Man ska ha i åtanke att skillnaden mellan de olika besparingarna är 40 miljoner i en budget på 5,5 miljard. Det är inte jättestor skillnad.
* * *
Ännu en gång stod så Lars Engelbrektsson (SD) i talarstolen och påstod att han förhandlat med Alliansen om budget och ”fått igenom en del saker”. Vilka han förhandlat med ville han inte ”rada upp”.
Jag är däremot säker på att många fler än jag är väldigt intresserad av vilka borgerliga partier som eventuellt samarbetar med SD. Det tillhör allmän anständighet att dessa partier är öppna med det. Eller dementerar uppgifterna en gång för alla.
* * *
I en artikel i gårdagens GT påstod Tommy Gardell att tekniska nämnden inte hade behandlat något annat än att man skulle ”se över” andelen för egenavgiften i färdtjänsten.
Protokollet från sammanträdet den 19 juni är en offentlig handling och det är justerat av Tommy Gardells partikamrat Lena Eneqvist. Om Tommy Gardells påstående skulle stämma skulle alltså protokollet vara manipulerat och både nämndsekreteraren och justerare skulle vara medskyldiga till detta.
Dessutom skulle ingen på ett halvårs tid lyft det felaktiga protokollet för att begära rättning.
Nej, förlåt om jag är skeptisk till Tommy Gardells försök att slippa undan ansvaret för ett politiskt beslut. Varför inte bara erkänna att man ändrat sig?