Sju flygplan lämnade under onsdagen Visby flygplats. Sex av dem flög till Bromma flygplats. Ett flög till Arlanda.
När det gäller ankommande plan var fördelningen inte helt annorlunda. Fem från Bromma, ett från Arlanda.
Så det är ingen överdrift att säga att det är Bromma som är Gotlands flygplats på fastlandet. Liksom det är flygplatsen för många andra av Sveriges landsändar, med stora behov av goda förbindelser till huvudstaden. Om någon av de rödgröna eller röda regeringarna under de gångna åtta åren lyckats med något av sina återkommande försök att lägga ner Bromma flygplats, så hade det verkligen varit illa för Gotland.
Vi har just nu tillräckligt stora problem med priserna i det andra färdmedlet som förbinder ön med fastlandet. Vi behöver verkligen inte besvär med flygförbindelserna ovanpå det.
Det var i och för sig ett väntat men också väldigt välkommet besked från regeringen, att Bromma flygplats ska finnas kvar.
Men i Stockholms stad är det de rödgröna som tagit över makten. De kan och försöker inte dölja sin harm över att flygplan från övriga Sverige ska kunna landa på Bromma även i framtiden. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) skrev i en kommentar till regeringens besked:
”Det är inte acceptabelt att Sveriges bostadsminister i ett enda drag stoppar tiotusentals bostäder i Stockholm. Det är ett svek mot alla stockholmare och mot näringslivet som redan har svårt att rekrytera på grund av bostadsbristen."
Precis som om Stockholm skulle vara beroende att bygga sina nya hus just där planen från Gotland, Kristianstad, Ronneby och Umeå landar. Liksom plan från många andra flygplatser. Det är naturligtvis nonsens.
Löjeväckande nog avslutade Karin Wanngård sin kommentar med en uppmaning till den kristdemokratiska infrastrukturministern:
"Andreas Carlson bör därför avgå från sitt uppdrag som bostadsminister."
Infrastrukturministerns öde är som tur inget som de rödgröna i Stockholm råder över. Det verkliga sveket hade varit om regeringen tillåtit Stockholmsregimens agenda att styra utvecklingen, eller snarare avvecklingen. Det hade varit ett svek inte bara mot resten av landet, utan mot framtidens flygresenärer. De som förhoppningsvis ska kunna resa med elflyg. För som Andreas Carlson påtalade för SVT:
– Vi ser att Bromma i framtiden kan vara en omställningshub för det gröna flyget, som kommer i väldigt snabb takt. Därför vore det direkt osmart att avveckla Bromma i förtid.