När något nytt införs brukar det bli struligt. Nya digitala system är absolut inga undantag, snarare tvärtom. Hur många av oss har inte råkat ut för strul i samband med systembyten.
Nu är det inte frågan om något byte av system utan införande av ett digitalt system i stället för det analoga som använts sen demokratin slog igenom. Så införandet av ett digitalt system kan väl därför gå lite lättare då det inte finns någon digital hantering som satt sig i muskelminnet.
Men det gick ändå förvånansvärt smärtfritt. I alla fall som jag upplevde det i P4 Gotlands direktsändning. Det var nästan så ledamöterna stod för de största ”tabbarna”. Under debatten om den nya fritidsplanen utnämnde sig hastig och lustigt ett par ledamöter från helt andra partier till vänsterpartister till allmän förtjusning.
Bra jobbar av alla inblandade från presidiet via ledamöterna till de tjänstepersoner som jobbat med implementeringen.
Den största debatten under fullmäktige berörde ärendet om Bidragsöversyn kultur och fritid.
Dagens regelverk togs i bruk 2010 och var i stort behov av en översyn. Stora delar av regelverket höll för ledamöternas granskning men en skrivning blev ifrågasatt. Det som ifrågasattes var skrivningen att stöd inte ska ges till ”verksamhet som har religiösa eller partipolitiska inslag”. Att bidrag för kultur och fritidsverksamhet inte skulle ges till partipolitiska verksamheter var det ingen som ifrågasatte, men när det gäller verksamheter med religiösa inslag så fanns det mer motstånd.
Frågan är svår. Är skrivningen exkluderande för religiösa samfund eller är verksamheter med religiösa inslag exkluderande för de med annan eller ingen tro?
Från fullmäktigeledamöter som ville stryka meningen att stöd inte ska ges till ”verksamhet som har religiösa inslag” beskrevs att skrivningen exkluderade religiösa organisationer. Från de som ville ha kvar skrivningen menades att eventuella religiösa inslag exkluderade deltagare.
Så frågan var om man skulle godkänna att exempelvis verksamhet som innehåller bön, oavsett religion, skulle kunna få kultur och eller fritidsbidrag eller ej då de skulle kunna exkludera personer med annan eller ingen tro. Eller om de verksamheterna skulle exkluderas.
I rikspolitiken är frågan stekhet. Flera verksamheter med extremistiska inslag har fått stora bidrag från kommuner runt om i landet, vilket lett till kritik mot kommunernas regelverk kring bidragen.
Här på Gotland är vi ännu så länge förskonade från liknande exempel, men det känns dumt att vänta tills problemen är här innan de åtgärdas.
Nu blev skrivningen kvar efter votering vilket jag nog ser som klokt, även om frågan är knepig.
I fredags hölls den stora avtackningen för avgående regiondirektör Peter Lindvall. I måndags var det fullmäktiges tur att tacka Lindvall för hans tid som regiondirektör. Lindvall höll sen ett tacktal eller snarare att avslutningstal som hade gjort succé i många politiska församlingar.
Hans brandtal om Region Gotlands tuffa förutsättningar som kommun, sjukvårdsregion och dessutom ansvarig för regional utveckling borde skickas till alla riksdagsledamöter och regeringen. Talet var så tydligt i sin kritik mot staten som tagit beslut om att Gotland ska ha dessa olika ansvar men som sen inte ger oss medel att klara av ansvaret.
Oavsett vem som blir ny regiondirektör förlorar Gotland en stark röst nu när Lindvall drar till Småland för att varva ner från uppdraget som regiondirektör och i stället blir VD för ett försäkringsbolag. Tack för dina år i regionens tjänst och glöm inte att öva på ramsan ”fössta tossdan i mass”.