Intervju
Gunnar Strömmer går in i sin andra valrörelse i uppdraget som partisekreterare och ser goda möjligheter till ett maktskifte. De frågor som växer i betydelse i ett Europa där säkerhetsordningen krossas – som försvars- och säkerhetspolitiken och energipolitiken – är frågor där Moderaterna har ett högt förtroende.
Under torsdagen publicerade Infostat en mätning där väljarna anser att försvarsfrågan är valets viktigaste. Det är en oerhört stor attitydförändring. För väljarna har försvarsfrågan under många år varit lågt prioriterad.
Det är också så, menar Gunnar Strömmer, att läget gör att det nu mer än någonsin finns ett stort nationellt intresse av en god utveckling på Gotland och goda förbindelser mellan ön och fastlandet. Ett starkt Gotland är bra för Sverige, när det gäller försvarsmakten, men även i andra avseenden:
– När kommer till Gotland tar man del av de så kallade Gotländska ståndpunkterna. Jag tycker att det är uppenbart, inte minst i den tid vid nu lever, att de Gotländska ståndpunkterna i väldigt hög grad är en angelägenhet för hela Sverige. Jag tycker att när det gäller infrastrukturen så är det självklart att Gotland ska ha bra färjeförbindelser, att man har ett bra näringsklimat som är gynnsamt både för gotländska företagare och de konsumenter som köper deras varor på fastlandet.
Gunnar Strömmer tror att även många på fastlandet har starka invändningar exempelvis mot Trafikverkets förslag om färjetrafik enbart från en enda perifert belägen fastlandshamn.
– Det är väldigt uppenbart att de gotländska ståndpunkterna sammanfaller med intressen på fastlandet. Man är väldigt angelägna om att exempelvis kunna ta vägen genom Nynäshamn, istället för att man ska stänga hamnar på fastlandssidan för Gotlandstrafiken. Även försvaret är helt beroende av välfungerande transporter sjövägen. Om det internationella läget påverkar denna fråga i någon riktning, så är det att trafiken måste upprätthålla en minst lika god standard som i dag.
En moderatledd regering kommer också att prioritera villkoren för en näring som är viktig för Gotland. Jordbrukets villkor och konkurrensproblem har gjort att Sveriges självförsörjning sjunkit ner mot 50 procent. Det måste det bli ändring på.
– Utan tvekan. I grund och botten handlar det om lönsamheten. Till en del beror de ökade kostnaderna på omvärldshändelser men det svenska jordbrukets problem är hemmagjorda problem, skapade av regleringar och skatter. Det krävs snabba åtgärder för att mildra jordbrukets akuta problem, men vi kommer att presentera långsiktiga, genomarbetade och realistiska förslag för att förbättra jordbrukets lönsamhet i framtiden.
– Vi kommer att vara en hoppfull kraft i valet. Sveriges problem är stora – men de går att lösa med en ny regering och en ny politisk kurs.