Gotland kan behöva en återkomst för familjedaghem

På något sätt måste barnomsorgen på landsbygden lösas, om antalet förskolor krymper.

En väg tillbaka för barndagvårdare?

En väg tillbaka för barndagvårdare?

Foto: NTB

Ledare2024-09-17 15:20
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Klubbsvampen lär inte bli den sista förskolan som blir föremål för avveckling, även om barn- och utbildningsnämndens beslut i skrivande stund ännu inte är fattat. P4 Gotland rapporterar om hur antalet barn i förskoleålder minskar och om hur underlaget för förskolor kommer att undan för undan eroderas. Detta visar befolkningsprognosen främst för östra Visby och på norra och mellersta Gotland. Även om det naturligtvis finns osäkerheter i en prognos som sträcker sig fram till 2033, vad beträffar antalet för de barn som ännu inte är födda.

När underlaget minskar måste man göra förändringar av organisationen, även om det kan bli påfrestande för de barn och föräldrar och den personal som direkt påverkas. Men när antalet förskolor minskar så påverkas ju även utbudet för dem som ännu inte behöver barnomsorg men kommer att bli beroende av det i framtiden. På landsbygden kan det innebära att det blir svårare att få vardagen att fungera, om det blir besvärligt att hantera lämning och hämtning på förskolor som ligger långt ifrån där man skulle önska att de fanns.

Jag undrar om det inte kommer att bli nödvändigt, eller åtminstone önskvärt, att ompröva Regionens förhållningssätt till mer småskalig barnomsorg. Region Gotland har i praktiken gjort sitt bästa för att motarbeta förekomsten av barndagvårdare, en typ av barnomsorg som numera av någon outgrundlig anledning kallas för "pedagogisk omsorg". Ofta rör det sig om familjedaghem, där en dagbarnvårdare bedriver verksamheten i sitt eget hem, men det finns också andra typer av lösningar. I dagligt tal kalla det ofta för "dagmamma". 

Barndagvårdare i familjedaghem skulle definitivt kunna hjälpa till att upprätthålla ett utbud av barnomsorg där det inte finns ett tillräckligt stort underlag för de förskolor som Regionen så ensidigt har satsat på. Många skulle säkert också kunna se det som en fördel att familjedaghemmen har mindre barngrupper än vad förskolorna har. Likaså att verksamheten bedrivs i hemmiljö.

Det kan bli så att "pedagogisk omsorg" för landsbygdens bästa blir något man får skapa med hjälp av andra initiativ än Regionens. På Regionens hemsida konstaterar man att:

"Region Gotland erbjuder inte kommunal pedagogisk omsorg i egen regi. Däremot finns det fristående alternativ."

Jag misstänker att Regionen kommer att vara ovillig att ändra inställning. Delvis på grund av de ideologiska motiv som fått Regionen att satsa på förskolor och bortprioritera dagbarnvårdare. Men dagbarnvårdare skulle ju dessutom ytterligare kunna minska underlaget för en redan krympande förskola. Gotlands småbarnsföräldrar har dock annat att tänka på än underlaget för en alltför avlägsen förskola.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.