Jag blev delvis överraskad av en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) om inrikes flyttar, mellan Sveriges olika län och regioner. Det verkar exempelvis som pandemin orsakat att fler flyttat till Gotland, men kanske inte främst dem som jag kanske lite fördomsfullt skulle ha gissat på. Under pandemiåren är det särskilt tydligt att många sysselsatta och yrkesverksamma flyttat till Gotland, Jämtland och Södermanland. SCB gissar att det beror på de utökade möjligheterna att jobba på distans, vilket verkar rimligt.
Under perioden 2017—2021 är det enligt SCB sex län av 21, varav ett är Gotland, med en tydligt överskott av inflyttare som var sysselsatta både under året före flytten och under själva flyttåret.
Även om Gotland har en befolkning med hög och stigande snittålder, så kan man alltså inte generalisera om inflyttare som snart eller redan pensionerade som avslutat eller är på väg att varva ner sina karriärer.
Mer väntat är väl att flyttnettot för Gotland utvecklats tydligt positivt under de senaste 20 åren. Men jag var inte medveten om att utvecklingen är ett tydligare trendbrott än för någon annan region i Sverige. SCB skriver:
"För Östergötlands, Västmanlands, Örebro och Gotlands län har det positiva flyttnettot ökat, eller gått från negativt till positivt, under de senare perioderna. Särskilt tydlig är förändringen för Gotlands län."
Gotland har som förväntat ett negativt flyttnetto – fler som lämnar ön än som flyttar hit – i åldersgruppen 18 till 30 år. Även om Uppsala universitet har Campus Gotland så är det ändå ett begränsat utbud och det är inte konstigt, rent av hälsosamt, att många gör val – av utbildning eller jobb – som gör att det lämnar ön. Men det är ju heller inte ovanligt att de senare i livet tar sina kunskaper och erfarenheter hämtade på annan ort tillbaka till ön.
Det finns all anledning att hålla kontinuerlig koll på hur flyttmönstren eventuellt förändras. Exempelvis höga färjepriser kan påverka alla delar av Gotlands utveckling och samtliga åldersgruppers beslut om var de ska bo. Det påverkar de ungas framtidstro och vilja att stanna kvar. Det påverkar de yrkesverksammas privatliv och deras arbetsgivare och arbetsmarknad. Och äldre eventuellt hugade inflyttare funderar en extra gång om de verkligen vill lägga Östersjön mellan sig själva och sina familjer på fastlandet.
Växande befolkning är kanske inget självändamål, även om det vore bra för balansen på ön med en lägre snarare än en högre genomsnittsålder. Men befolkningsutvecklingen är ju ett symptom på hur livet på ön gestaltar sig. Om trenden vänder och befolkningen börjar sjunka på en attraktiv plats som borde vara eftertraktad så vore det verklien inte ett bra tecken.