Gotland vore ingenting utan våra entreprenörer

Denna sommar har visat företagarnas kreativitet och vilja att göra Gotland till en trygg och välkomnande plats. För detta ska de hyllas, inte misstänkliggöras.

Tofta strand, en pärla bland öns stränder.

Tofta strand, en pärla bland öns stränder.

Foto: Eva Bofride

Ledare2020-08-11 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Till skillnad från sidan här intill och många andra röster från vänster hyser jag stor tillit och respekt för alla som driver företag och är med och utvecklar Gotland. 

Utan dem vore vi helt enkelt ingenting. Personer med idéer och mod att driva dem ska hyllas. Ibland misslyckas man men oftast leder företagsandan till utveckling, goda miljöer och avgörande tillskott till vår välfärd.

En av de sista semesterdagarna tillbringade jag på Tofta strand. Med tanke på att en aktionsgrupp före sommaren rasade över hur stranden förstörts var det med viss oro jag travade ner mot havet i sanden.

Oron visade sig vara totalt obefogad. Tofta strand är ett föredöme och en pärla bland Gotland stränder. Fräscht och modernt och en service med mat, toaletter och allt man önska. Där finns allt det vi gotlänningar själva söker när vi åker på semester för att sola och bada på sydligare breddgrader. 

Gotlands fantastiska stränder som ligger i stort sett orörda är ovärderliga och unika. Men det behövs både ock. 

Att fler gillar än ogillar det som gjorts i Tofta bevisas av antalet besökare. 

Det senaste företaget att misstänkliggöras är annars bolaget som köpt Sandvikens camping. Campingen har drivits av Östergarns IK men föreningen har saknat medel att underhålla och utveckla verksamheten. Detta har därför gjorts av ett bolag som ett antal styrelseledamöter startat, Östergarn strand AB, ÖSAB, som också köpte campingen av regionen.

Personerna bakom detta bolag, bland andra Gunnar Bendelin och Torsten Bäckstrand, anser sig inte längre ha möjligheten att satsa det som behövs för att driva campingen och har nu sålt den till Gyllene Stranden AB som ägs av tre gotländska entreprenörer. Denna affär har kritiserats av boende i bygden som "befarar" att stranden ska exploateras och bli "ett nytt Tofta strand". 

Man kan onekligen vara rädd för olika saker.

Nu finns det detaljplan för området som styr vad som kan göras där och såvitt jag förstått av nyhetsrapporteringen råder ingen oenighet kring detta. 

Det är möjligt att det funnits andra personer som stått i kö för att engagera sig i Östergarns IK och lägga arbete och pengar på campingen men som inte släppts fram av dem som sedan bildade bolaget som köpte. 

Det är möjligt men min känsla är att så inte varit fallet.

Det finns olika sätt att förhålla sig till saker och ting: man kan ta tag i det man tycker behöver göras eller så kan man stå bredvid och klaga på det som görs. Eller så kan man sitta ännu längre upp på läktaren och tycka att inget alls borde göras. Att allt ska vara som det alltid varit.

Men oftast var det som var förr tack vare eldsjälar och entusiaster. Det är inte mycket som blir till lite av sig självt. När orken och tiden tryter behöver nya ta vid. 

Den här svepande kritiken mot företagare är så otroligt tröttsam och ovärdig. Det är ett hån mot alla som satsar och jobbar för att göra Gotland bättre. Finns det konkreta exempel på att konkreta företag beter sig dåligt, lägg fram dessa exempel. Att misstänkliga företagare på grund av vilken företagsform de valt är föga konstruktivt.

Jag riktar min uppriktiga tacksamhet till och respekt för alla företagare på ön som inte minst denna sommar visat vad de går för.

Tack!

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.