När man tittar på statistiken över resandet med Gotlandsfärjorna så finns det pandemiskäl att jämföra med 2019 snarare än 2020 och 2021. Till P4 Gotland säger Adam Jacobsson, marknadschef på Destination Gotland:
– Besökarna har rest två procent mer än 2019, och gotlänningarna har rest tio procent mindre, hittills i år.
Tio procent är ingen liten minskning. Eftersom gotlänningarna dessutom har blivit fler än 2019, så finns det fog för att hävda att resandet har minskat ännu mer än så, i förhållande till befolkningen.
Vad beror det på? När P4 Gotland intervjuar folk på gatan så får vi höra gotlänningar som gärna tillbringar sommaren hemma på ön, när ön är som bäst och livligast. Men gotlänningarnas kärlek till Gotland var väl inte mindre 2019 än den är i dag? Finns det något som har ändrats som kan förklara minskningen?
Färjebiljetterna har blivit dyrare. Inte så mycket dyrare som det funnits anledning att frukta, med tanke på hur bränslepriserna har utvecklats. Men ökningen är fortfarande påtaglig.
Men fastlänningarnas biljettpriser har ju också gått upp, dessutom från en högre nivå. Borde inte det också verka hämmande på resandet i så fall.
Kanske kan resandets olika art förklara skillnaden. En prisökning påverkar gotlänningarnas vardagsresande så att de reser färre gånger under ett år. Fastlänningars enstaka resor i semestersyfte kan vara mindre priskänsliga.
Till saken hör förstås att gotlänningarnas genomsnittsinkomster är landets lägsta, jämfört med andra regioner. Det kan ju också göra att gotlänningarna är mer priskänsliga avseende färjetrafiken än besökande fastlänningar.
Mitt högst subjektiva intryck är också att det blivit vanligare sedan 2019 att färjeavgångar är fullbokade, trots att det totala resandet inte är större nu än då. Så har det definitivt varit när jag själv försökt boka plats. Varje bokningsförsök har lett till flitiga återbesök i hopp om att avbokningar ska ha berett plats för mig. Veckan före midsommar tvingades jag resa stand by, när alla färjor var fullbokade under flera dagar och lång tid i förväg.
Detta bokningsläge kan påverka gotlänningar mer vid exempelvis vardagsresor med kort eller medellång framförhållning, medan semestrande fastlänningar ofta bokar långt i förväg för planerade resor.
Gotlands färjor ska tjäna besöksnäringens kunder, men också ett lokalsamhälle av bofasta som är beroende av goda kommunikationer med omvärlden. När gotlänningars resande minskar så är det en varningsklocka.