Gotlands och Sveriges viktigaste fredsrörelse

Sverige samövar med Nato-länder för att skapa förutsättningar för fred och undvika krig.

Brittiska soldater landstiger vid Bläse, under övningen Aurora 23.

Brittiska soldater landstiger vid Bläse, under övningen Aurora 23.

Foto: Elisabet Andersson

Ledare2023-05-05 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En resa till Finland nyligen i samband med valet sammanföll med att Finlands medlemskap i Nato blev helt klart. Framförallt gladde man sig i Finland naturligtvis åt själva medlemskapet, som stärker ett land i ett väldigt utsatt geografiskt läge. Men glädjen var också påtaglig över att den svenska reaktionen var så entydigt positiv, trots att Finland gick före medan Sveriges ansökan fortfarande fastnat i Ankara (Turkiet) och Budapest (Ungern). Den oro som fanns för en magsur reaktion från Sverige visade sig obefogad.

Men Sverige skulle ju verkligen inte ha haft något att vinna på att Finland väntade in oss och strulade med sitt eget Nato-medlemskap. Tvärtom. Finlands medlemskap tjänar redan våra säkerhetsintressen. Och i väntan på det svenska medlemskap som förhoppningsvis snart är verklighet, så kan vi nu åtminstone glädja oss åt det nära samarbetet med Nato och den pågående övningen Aurora 23.

Diplomati och fredsarbete är ingen ersättning för försvarsförmåga. Tvärtom är försvarsförmåga en förutsättning för att diplomati och fredsarbete ska kunna bli framgångsrikt. Som Winston Churchill, spelad av Gary Oldman, sade i filmen Darkest hour:

– Du kan inte resonera med en tiger, när den har ditt huvud i munnen.

Därför är det viktigt att vi i Sverige inte bara stärker vårt eget försvar utan att vi också ingår i ett samarbete med vänligt sinnade länder som är beredda att solidariskt försvara varandras territorier. De brittiska soldaterna som i bilden landstiger vid Bläse som en del av Aurora 23 är här för att skapa förutsättningar för fred och minska riskerna för konflikt. Av samma anledning kan Sverige bidra till fred genom att ingå i en allians där vi är beredda att skicka trupp till andra Nato-länder för att försvara deras territorier. Allt handlar om försvar och inte om aggression.

Förmågan att förhindra kan förhindra att det alls händer. Man skapar sig kapaciteten för att slippa använda den.

Om Sverige avsvurit sig samarbete med och medlemskap i Nato så hade det däremot bidragit till en osäkrare framtid med större risker för Sverige och även för andra länder i vårt närområde.

Omsvängningen kom snabbt i Sverige, men den skedde helt i enlighet med demokratins spelregler. Problemet är, som jag ser det, snarare den förljugna säkerhetspolitik som Sverige tidigare bedrivit.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.