Efter att ha kollat handlingarna inför måndagens möte i regionfullmäktige så kan jag inte tro att det kommer att innebär något verkligt första test av den nya styrande koalitionen, som består av Socialdemokraterna och Moderaterna. Något har kanske gått mig förbi, det ska absolut inte uteslutas, men bland ärendena kan jag inte identifiera någon verkligt kontroversiell och partiskiljande fråga som skulle kunna indikera hur koalitionen förmår att hantera problem och eventuella interna motsättningar.
Den ovanliga koalitionen är för övrigt inte så ovanlig längre. Enligt en kartläggning av Sveriges Radios Ekoredaktion så styrs nu minst 40 kommuner, kring var sjunde kommun, av en koalition där både Socialdemokraterna och Moderaterna ingår. Det lär bli fler än så. I cirka hundra kommuner är förhandlingarna ännu inte klara och de styrande koalitionerna ännu inte formerade
Det är väl en konsekvens av en allt rörigare politisk miljö där de traditionella blocken fått konkurrens och där man vidtar extraordinära åtgärder för att kunna bilda stabila majoriteter. Men det återstår naturligtvis att se hur stabila de är när de prövas exempelvis av prioriteringar och ekonomisk knapphet. Det är prövningar som lär drabba varenda kommun under kombinationen av lågkonjunktur och inflation som kommer att sätta press på både intäkter och utgifter. Och i båda fallen åt fel håll.
En av kommunerna där både Socialdemokraterna och Moderaterna ingår i det nya styret är Sverigedemokraternas fäste Sölvesborg. Medborgarna i Sölvesborg tycks ha varit nöjda med Sverigedemokraterna, som varit det styrande partiet i samarbete med Moderaterna. SD ökade från cirka 29 procent av rösterna, till cirka 39 procent.
Moderaterna minskade dock från 17,5 till omkring 15 procent.
Nu har Moderaterna i Sölvesborg dock valt att ingå i en koalition med tre andra partier som också tappade i valet. Socialdemokraterna som gick från 33 till 28,6 procent. Centern som gick från 4,9 till 2,9 procent. Och det lokala SoL-partiet (Sölvesborg och Lister) som gick från 3,6 till 2,4 procent.
Fyra förlorare bildar alltså en ohelig allians medan valets stora vinnare hamnar i opposition. Så kan det gå.
Det kan nog finnas all anledning att intressera sig för Sölvesborg, både under mandatperioden och väljarnas omdöme vid nästa val.