Gotlands utförsbacke kan bli brantare än Åres

Bland de medborgare som tar skidsemester i svenska fjällvärlden är det bara gotlänningar som behöver åka färja.

Det är glesare mellan besökarna i Sveriges skidorter än det var i fjol.

Det är glesare mellan besökarna i Sveriges skidorter än det var i fjol.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2023-02-01 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns en faktor som talar till fördel för Sveriges och därmed även Gotlands besöksnäring. Kronan har försvagats. Det är dåligt för Sverige som helhet, men en faktor som något underlättar för den bransch som ska locka både svenska och utländska besökare.

Föga förvånande tycks denna enda faktor inte uppväga de negativa följderna av det pressade länge som skapas av bland annat lågkonjunktur, inflation och den återhållsamhet som följer i spåren av krig och elände. GA skriver om hur bokningsläget försämrats jämfört med i fjol, för Sveriges skidorter. Det handlar om ett tapp på omkring 13 procent på ett år.

Tyvärr finns det ett speciellt gotländskt villkor som talar för att Gotlands attraktionsförmåga kan komma att påverkas mer än fjällvärldens. Av dem som ska resa till fjällvärlden är det bara gotlänningar som behöver åka färja. Bland den gotländska besöksnäringens kunder är det bara hemestrande gotlänningar (och de som flyger) som slipper betala tur- och returbiljetter på färjan. Och även om inflationen är hög så har färjepriserna stigit betydligt mer än de flesta andra varor och tjänster.

Detta är en prisuppgång som dessutom är mycket uppmärksammat. Och de ouppmärksamma lär upptäcka det redan vid bokning, innan det oåterkalleliga beslutet om ett Gotlandsbesök är fattat.

Man kan naturligtvis hoppas att detta inte innebär de konsekvenser som det finns anledning att frukta. Det är hoppingivande när Gotlands Förenade Besöksnärings vd Frida Ganshed ännu inte kan så några skillnader mot i fjol. Men samtidigt påpekar hon själv att underlaget är alltför tidigt för att dra några slutsatser. Det är nog klokast att förbereda sig på att Gotlands sommar, i ekonomiska termer, blir kyligare än den var i fjol.

Även om Gotlandstrafikens subventioner är stora, så kommer enligt Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson 72 procent av färjetrafikens intäkter från andra källor. Huvudsakligen – rimligen – från passagerare och frakt. Det är viktigt för Destinationen att inte tappa för många av de resenärer som kan välja bort Gotland och färjorna.

Destination Gotlands prishöjningar har negativa konsekvenser, även för Destinationen. Frågan är hur allvarliga konsekvenserna ska bli för att Destinationen på ett märkbart sätt ska ompröva sin prissättning.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.