Gotland är en stor och glest befolkad ö. Inte ens under högsäsong är egentligen trycket alls högt, om man jämför internationellt med öar som verkligen har hög befolkningstäthet och en överdimensionerad besöksnäring, som förtjänar epitetet turistindustri. Vattnet borde inte behöva vara en begränsande faktor för Gotlands utveckling.
Men vattnet tryter. P4 Gotland rapporterade i går om Sveriges Geologiska Undersöknings (SGU:s) senaste siffror för Gotland, som visade att det är lite vatten i öns magasin i förhållande till årstiden, vilket enligt regionens VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson ska bero på lite nederbörd och ovanligt många besökare under högsäsongen.
Delvis handlar också om vilket vatten man helst vill ha. Gotland tvekade länge inför att använda havsvatten och lösningen fördröjdes. Men under tisdagen berättade P4 Gotland också om hur man nu testkör kapaciteten för bräckvattenverket i Kvarnåkershamn och processar 300 kubikmeter vatten i timmen. Det är 5 000 liter vatten i minuten.
Även om avsaltat vatten från Östersjön är en lösning, så är det ju inte den idealiska lösning som de flesta önskar sig. Men det finns också långsiktigt möjligheter att ta betydligt bättre hand om det vatten som naturen redan ger oss. Ett exempel på det fanns i tisdagens GA, i en artikel om hur man återskapat två våtmarker i Hejnum. Det har stor betydelse på mer än ett sätt om det sötvatten som faller på ön leds undan för snabbast möjliga avrinning eller om det fyller på våtmarker som är till stor nytta för växter, djur och människor. Våtmarker är guld värda för den biologiska mångfalden men de kan också i hög grad bidra till att fylla på grundvattnet. SGU publicerade 2017 rapporten "Våtmarker och grundvattenbildning – om möjligheten till ökad kapacitet vid grundvattentäkter på Gotland", där man bland annat konstaterade att:
"Genom att magasinera vatten i våtmarkerna under perioder med ett överskott på vatten (oktober–mars) och vid nederbörd, skapas förutsättningar för att stödja vattentäkterna genom infiltration under perioder då vattenbehovet är som störst, vanligen under månaderna maj till oktober."
SGU fann också att det finns eller kan finnas förutsättningar att öka grundvattenbildningen i de flesta av Gotlands vattentäkter.
De olika metoderna för att förbättra Gotlands vattenförsörjning utesluter inte varandra. Vi behöver dessutom, bland att genom förbättringar av ledningssystemet, minska svinnet och förbättra förmågan att leda vattnet dit det behövs.