Om man lyssnar på den politiska högerflankens lösningar för framtidens energiproduktion så är kärnkraft den enda lösningen. Oavsett hur stort el-överskott vi har i landet kommer det med den elproduktion vi har i dag alltid finna dagar då vi behöver andra alternativ. Exempelvis när det är kallt, vindstilla och stopp på någon av våra kärnkraftsreaktorer.
För att lösa detta vill politiker på högerflanken bygga nya kärnkraftverk. Man pratar till och med om en ny mindre sort av reaktorer, en teknik som ännu är under utveckling. I Sverige kan en första modell för forskningsbruk vara igång i Oskarshamn om lite drygt tio år, enligt forskning.se.
Som jag förstår är det ännu många års väntan och forskning som ska till innan de små, billiga och effektivare reaktorerna kan kopplas på elnätet.
Men Sveriges stora problem är inte en brist på el utan en ojämn produktion som vid några tillfällen per år inte räcker till.
Samtidigt pågår en intensiv forskning för att hitta mycket smartare lösningar. Att framställa och använda vätgas är en av vägarna som jag ser som mycket klok. Genom en relativt enkel process kan överflödig el användas för att tillverka vätgas. Något som redan i dag görs småskaligt på Gangvidefarm i När här på Gotland.
På så sätt kan man lagra energi som senare kan användas för att exempelvis driva tyngre fordon som bussar, lastbilar och tåg. I de flesta drivmedel som finns att tillgå är koldioxid en av restprodukterna vid förbränning. Oavsett om fordonet drivs av bensin, diesel, naturgas eller biogas innebär det utsläpp av koldioxid, vilket vi vet är skadligt för klimatet. Men när vätgas förbränns bildas bara vatten.
Eldrivna fordon kräver batterier, vilka vi också vet har en skadlig inverkan på vår natur då de kräver material som till största delen måste tas upp ut jorden i olika former av gruvor. Tyngre fordon kräver större batterier och mer el.
Som ni förstår ser jag en massa olika fördelar med vätgas om den framställs när vi har överproduktion av vind- och solkraft. Då är produktionen så miljövänlig den kan bli. Kan vi också se till att minska mängden eldrivna tyngre fordon sparar vi miljö i form av mindre behov av batterier och på el, vilket är en winwin. Blir det en mycket storskalig produktion av den miljövänliga vätgasen kan vi till och med omvandla delar av el- och fjärrvärmeproduktionen till helt koldioxidfri. Exempelvis skulle det inte bli någon debatt vid uppstart av kraftverket i Karlshamn om det konverterades om till vätgasdrift.
Men det krävs ännu mer forskning och försök runt både produktion och användning av vätgas som drivmedel innan det går att fastställa det som den optimala lösningen.
Jag blir därför glad när jag på helagotland.se kunde läsa om Gotlandsbolagets nya projekt med vätgasdrivna färjor och en eventuell beställning redan 2025.
Hade Gotlandsbolaget, precis som politiker på högerflanken, sett kärnkraft som framtidens melodi hade de satsat på kärnkraftsdrivna fartyg, men även Gotlandsbolaget har insett att vätgas är framtiden.